SAD odao počast Chiracu sa zakašnjenjem

SAD odao počast Chiracu sa zakašnjenjem
Foto: EPA

SJEDINJENE Države jučer su odale počast bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu koji je u četvrtak umro u Parizu, ali ta sućut dolazi dosta kasnije u odnosu na druge svjetske čelnike.

"Posvetivši svoj život javnoj službi, bivši predsjednik Chirac se neumorno zauzimao za očuvanje vrijednosti i ideala koje dijelimo s Francuskom", rekao je državni tajnik Mike Pompeo u priopćenju.

Čelnik američke diplomacije podsjetio je na riječi bivšeg francuskog predsjednika o Sjedinjenim Državama:

"To je zemlja koju volim, kojoj se divim, koju poštujem i dobro poznajem", rekao je Chirac koji je u SAD-u studirao i radio početkom 50-ih.

Prvi predsjednik koji je došao u SAD nakon napada na Blizance

"Nikada nećemo zaboraviti da je Chirac bio prvi državnik koji je došao u SAD nakon strašnih napada 11. rujna 2001.", dodao je Pompeo.

"SAD i Francuska su zajedno promicali demokraciju i mir u svijetu, što je čvrsta veza koja se i danas nastavlja", istaknuo je.

Američki državni tajnik nije ništa rekao o protivljenju francuskog predsjednika ratu u Iraku 2003. Njegovo odbijanje da sudjeluje u ratu koji je Washington htio, zategnulo je odnose dviju zemalja na niz godina.

Pompeo je prvi dužnosnik američke vlade koji je izrazio sućut nakon smrti Chiraca koji je u četvrtak umro u 86. godini.

Bijela kuća je jučer priopćila da će američka veleposlanica u Francuskoj Jamie McCourt zastupati svoju zemlju na službenom ispraćaju danas u Parizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara