Umro Jacques Chirac

Umro Jacques Chirac
Foto: Epa

UMRO JE Jacques Chirac, bivši predsjednik Francuske.

Chirac je umro u 87. godini života. Posljednje godine života proveo je daleko od očiju javnosti i navodno je bio jako bolestan.

Funkciju predsjednika Francuske obavljao je u dva mandata. Predsjednik je bio od 1995. do 2007. godine. U njegovo vrijeme Francuska je prešla na euro. Jedna od njegovih najvećih reformi je smanjenje mandata predsjednika sa sedam na pet godina.

Chirac će ostati zapamćen po tome što je vodio snažnu kampanju u Francuskoj protiv američke invazije Iraka 2003. godine te po tome što je radio na prihvaćanju kolektivne odgovornosti za stradanja Židova u Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata, kada je iz te zemlje u nacističke logore smrti poslano oko 76.000 Židova, piše The Guardian.

Nakon suđenja 2011. godine, postao je prvi bivši predsjednik osuđen za korupciju zbog optužbi za pronevjeru kada je bio gradonačelnik Pariza.

Politička biografija

U političkom smislu, bio je promjenjive naravi. Prešao je iz snažne državne kontrole tržišta 1970-ih do liberalizma u 1980-ima. Kada je 1995. godine izabran za predsjednika, šokirao je svijet nastavkom testiranja nuklearnog opružja u Tihom oceanu, a zatim je na svjetskom okupljanju Earth summit 2002. godine stupio na pozornicu kao predvodnik ekološkog pokreta, upozoravajući: "Naša kuća gori". Također, napravio je pomak iz euroskeptika u kasnim 1970-ima u zagovaratelja Europske unije 10 godina kasnije.

Rodio se u dobrostojećoj obitelji u Parizu, ratovao je na bojišnici u Alžiru; bio je posljednji francuski predsjednik koji je imao izravno iskustvo borbe.

Ušao je na francusku političku scenu ranih 1960-ih. Karijeru je započeo kao savjetnik premijera Georgea Pompidoua. Kasnije je postao saborski zastupnik u ruralnom Corrèzu, a zatim ministar. Prije nego što je 1995. postao predsjednikom, osnovao je političku stranku, u dva navrata bio premijer i dva puta izgubio na predsjedničkim izborima.

Kada je postao predsjednikom 1995. godine, obećao je da će izliječiti "socijalne nepravde" i smanjiti nezaposlenost. No, umjesto toga, njegove mirovinske reforme i paketi štednje pri čemu su smanjenja socijalna izdavanja, potaknule su skoro dva milijuna ljudi da izađu na ulice, paralizirajući Francusku u najgorim štrajkovima od svibnja 1968. godine.

Godine 2002. osvojio je drugi predsjednički mandat koji je obilježilo njegovo protivljenje ratu u Iraku 2003. Tijekom tog mandata premijersku funkciju obavljali su Jean-Pierre Raffarin i Dominique de Villepin.

Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvao, 2007. bio je prisiljen imenovati socijalista Lionela Jospina premijerom.

Tada je predsjednički mandat skratio na pet godina.

Posljednji posjetio Hrvatsku

Chirac je posljednji francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku kada je 2000. sudjelovao na summitu Europske unije i zapadnog Balkana.

Tada je kao predsjednik Europskog vijeća, zajedno s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, predsjedao sastankom na vrhu između EU-a i Albanije, Makedonije, Hrvatske, BiH, Savezne Republike Jugoslavije i Slovenije, ističući europsku perspektivu tih zemalja.

Svjetski čelnici odali počast Chiracu

Nakon vijesti o smrti bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca oglasili su se brojni svjetski čelnici, među kojima i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je izrazio štovanje "mudrom čovjeku i vizionaru".

"Jacques Chirac je uživao poštovanje kod svojih sunarodnjaka i na međunarodnoj sceni kao mudar vođa i vizionar koji je uvijek branio interese svoje zemlje", ocijenio je Putin.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je kazao da je "potresen" smrću Chiraca, "velikog državnika" i "prijatelja".

"Njegova baština za Francusku i Europsku uniju ostat će zauvijek", kazala je Junckerova glasnogovornica Mina Andreeva, dodajući da "predsjednik EK-a nema riječi kojima bi izrazio svoju žalost".

Bivšu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je kazao da mu sa smrću Jacquesa Chiraca "nestao jedan dio života".

"Bio je utjelovljenje Francuske koja je vjerna svojim univerzalnim vrijednostima i svojoj povijesnoj ulozi", kazao je Sarkozy.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na Twitteru okarakterizirala Chiraca kao "sjajnog partnera i prijatelja". Merkeličin ministar vanjskih poslova Heiko Maas nazvao ga je "velikim državnikom i Europljaninom". Bivši kancelar Gerhard Schroeder podsjetio je na njegovu "najvažniju simboličku gestu" - francusko-njemačko pomirenje - kada ga je 2004. pozvao na obilježavanje 60. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je na Twitteru da je Chirac bio "izniman politički vođa koji je oblikovao sudbinu Francuske". "Njegova smrt predstavlja gubitak koji će se osjetiti diljem Francuske", dodao je Johnson.

Chiracov prethodnik na mjestu šefa države bio je Francois Mitterand, a naslijedio ga je Nicolas Sarkozy. Chirac je posljednji francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku kada je 2000. sudjelovao na summitu Europske unije i zapadnog Balkana.

Na međunarodnoj sceni ostat će upamćen po oštrom protivljenju napadu na Irak pod američkim vodstvom 2003. U domaćoj, francuskoj politici pamtit će ga po tome da je po prvi put priznao odgovornost države za deportacije Židova u nacističke logore smrti.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara