SAD: "Pasdarani" su teroristička organizacija

SAD: "Pasdarani" su teroristička organizacija

POČELE su intenzivne rasprave u američkoj vladi o ideji da se cijela Iranska revolucionarna garda ("pasdarani"), ili pak samo njen elitni dio, proglasi terorističkom organizacijom, objavio je danas CNN.

"Takav potez značio bi otvaranje `sezone lova` na ovu organizaciju", izjavio je jedan visoki američki dužnosnik.

"Ovakva odluka, ukoliko se usvoji, imala bi formu direktnog naređenja predsjednika Busha, što bi omogućilo američkom Ministarstvu financija prisvajanje novčanih sredstava same organizacije, kao i onih subjekata koji s njom posluju", izjavio je dužnosnik State Departmenta.

Isti dužnosnik nastavlja kako se američka vlada odlučila na ovakav čin zbog činjenice da "pasdarani" podržavaju brojne terorističke skupine kao što su talibani u Afganistanu, irački pobunjenici te Hezbollah i Hamas.

"Odluka je praktički već donesena, raspravljamo samo o detaljima, da li ćemo cijeli IRCG proglasiti terorističkom skupinom, ili samo njen elitni dio - postrojbu Quds, nastavio je američki dužnosnik, dodavši kako je veći dio vlade za proglašenje cijele Revolucionarne garde teroristima, ali ima i onih koji se tome protive, uglavnom zbog mogućih negativnih reakcija europskih saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost nije želio komentirati odluku koja još nije donesena.

"Nije prikladno da raspravljamo o budućim akcijama. Nastavit ćemo poticati Iran na što konstruktivniju ulogu u regiji, te pokušati zaustaviti pomaganje Irana terorističkim organizacijama", izjavio je glasnogovornik Gordon Johndroe.

Američki agenti već mjesecima sumnjaju kako članovi elitnog Qudsa pomažu u obučavanju i opskrbi pobunjenike koji stečena znanja upotrebljavaju protiv Amerikanaca. Iranske vlasti zanijekale su takve optužbe.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara