SAD ponavlja da je Iran odgovoran za napad, javile se Francuska i Njemačka

SAD ponavlja da je Iran odgovoran za napad, javile se Francuska i Njemačka
Foto: Hina/ EPA

SAD je u srijedu nastojao ojačati svoju poziciju i izolirati Iran zbog nuklearnih i regionalnih aktivnosti tako što je izložio fragmente morske mine s oštećenog tankera za koje tvrde da izgledaju kao da su iranske proizvodnje. 

Iran odbacuje uključenost u napade na dva tankera u Omanskom zaljevu prošloga tjedna i napade na četiri tankera Ujedinjenih Arapskih Emirata 12. svibnja.

Oba su se napada dogodila blizu Hormuškog tjesnaca kroz koji prolazi velika količina svjetske nafte.

Incident je pojačao napetosti koje su se rasplamsale prošlogodišnjim američkim napuštanjem nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., nakon čega su nastupile američke sankcije protiv Irana kako bi se oslabio za Iran vitalan izvoz nafte, a Iran je ovaj tjedan uzvratio prijetnjom ponovnog pokretanja procesa obogaćivanja uranija zbog kršenja sporazuma.

Javile se Francuska i Njemačka

Francuska i Njemačka su rekle u srijedu da će pojačati napore za zaustavljanje bilo kakve spirale koja vodi prema konfliktu s Iranom, ali da vrijeme curi te da rizik rata ne može biti odbačen.

Signal Irana da je spreman nagomilati obogaćeni uranij preko granica dogovora i pročistiti uranij do fisijske čistoće koja je viša od one potrebne za civilnu upotrebu, potaknuo je američkog predsjednika Donalda Trumpa da u utorak upozori Iran da je spreman poduzeti vojne akcije kako bi zaustavio Teheran u razvijanju nuklearne bombe. 

Islamska Republika Iran odbacuje da ima takve namjere

Međutim, Trump je također ostavio otvoreno pitanje o tome hoće li SAD koristiti silu kako bi zaštitio zaljevske zalihe nafte za koje Washington strahuje da bi ih Iran mogao ugroziti u konfrontaciji.

"Želimo ujediniti naše napore tako da postoji deeskalacijski proces koji počinje", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian novinarima u Parizu.

"Još ima vremena i nadamo se da će svi akteri pokazati više pribranosti. Još ima vremena, ali malo vremena", kazao je.

Iran, u kojemu su tvrdolinijaški protivnici popuštanja sa Zapadom ojačani Trumpovim pritiscima, rekao je u srijedu da je 8. srpnja konačan rok za europske sile da zaštite iransko gospodarstvo od američkih sankcija kupnjom iranske nafte i tako spase nuklearni sporazum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara