SAD protjeruje dva kubanska diplomata

SAD protjeruje dva kubanska diplomata
Foto: EPA

TRUMPOVA administracija jučer je zapovjedila da se dva člana delegacije Kube u Ujedinjenim narodima protjera iz SAD-a i da se ograniči putovanje preostalih članova misije na Manhattan, što je izazvalo snažnu osudu Havane.

U objavi samo nekoliko dana prije okupljanja svjetskih čelnika na godišnjoj Općoj skupštini UN-a, State Department je optužio dva kubanska diplomata da su pokušali izvesti operacije štetne za američku nacionalnu sigurnost, ali nisu pojasnili optužbe niti objavili njihova imena.

"Državni ured danas je obavijestio kubansko Ministarstvo vanjskih poslova da SAD zahtijeva skori odlazak dva člana stalne misije Kube pri UN-u zbog zlouporabe privilegija boravka", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus.

To je zbog njihovih pokušaja da izvedu operacije protiv SAD-a, dodao je.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez odbacio je američke navode kao "neopravdane". "Imputirati da su možda izveli akcije nespojive s njihovim diplomatskim statusom vulgarna je kleveta", objavio je na Twitteru.

"Protjerivanje ... ima za cilj izazvati diplomatsku spiralu koja bi dovela do zatvaranja bilateralnih veleposlanstava, daljnjeg zaoštravanja (američke) blokade i stvaranja napetosti između obje zemlje", dodao je.

Ortagus je rekao da će kretanje ostalih članova kubanske delegacije "u osnovi" biti ograničeno na otok Manhattan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara