SAD shvaća S. Koreju ozbiljno i prijeti "razarajućom" reakcijom

SJEDINJENE DRŽAVE nemaju savršene dokaze o sjevernokorejskoj nuklearnoj sposobnosti, ali ozbiljno shvaćaju tvrdnje Pjongjanga da posjeduje atomsku bombu, izjavio je u ponedjeljak zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz.

Wolfowitzove su izjave uslijedile nakon dvodnevnog posjeta Seulu, gdje mu je južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun kazao da Južna Koreja nije potvrdila sjevernokorejske tvrdnje o posjedovanju nuklearnog oružja.

"Znamo što oni kažu. Imamo neke stvari koje mogu potvrditi što kažemo, ali ne znamo sve", kazao je Wolfowitz.

Wolfowitz je Sjevernoj Koreji zaprijetio "razarajućom" reakcijom u slučaju njezine agresije na Korejskom poluotoku, inzistirajući da ta zemlja napusti svoj nuklearni program.

Istaknuo je kako je Sjeverna Koreja već na rubu propasti i da "treba prekinuti veliko preusmjeravanje svojih ograničenih resursa" prema vojsci i trebala bi se koncentrirati na poboljšanje života svog izgladnjelog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako se ta zemlja odluči na takav put mi smo odlučni odgovoriti na pozitivan način", istaknuo je Wolfowitz.

S druge strane, dodao je Wolfowitz, Washington će, ako Pjongjang usvoji drugačije stajalište, biti spreman na reakciju.

"Naš će odgovor na agresiju biti jedinstven, brz i razorne učinkovitosti", dodao je zamjenik američkog ministra obrane.

Roh je izjavio da Južna Koreja nikada neće prihvatiti svog sjevernog susjeda naoružanog nuklearnim oružjem, ali je dodao da politika prema Pjongjangu mora biti utemeljena na hladnokrvnom razmatranju i procjenjivanju činjenica, a ne samo na sjevernokorejskim tvrdnjama.

"Nije došlo do promjene naše službene pozicije da naša obavještajna služba nema definitivan, odlučujući dokaz", rekao je Roh na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa zamjenikom američkog ministra obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara