SAD u ujedinjenim narodima traže produljenje izuzeća od ICC-a

SJEDINJENE Države su u ponedjeljak predložile rezoluciju Vijeća sigurnosti (VS) Ujedinjenih naroda (UN) kojom bi se obnovilo izuzeće američkih mirovnjaka u okviru UNa od progona Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Rezolucijom, koju SAD očekuje da se usvoji u četvrtak, traži se imunitet od progona ICC-a za osoblje UN-ovih mirovnih operacija iz onih zemalja koje nisu ratificirale statut Suda.

Četiri zemlje nečlanice Vijeća sigurnosti - Novi Zeland, Kanada, Švicarska i Jordan, koje zagovaraju ICC, zatražile su da se o Sudu povede otvorena rasprava u Vijeću sigurnosti kako bi i nečlanice mogle u njoj sudjelovati.

Prošle godine VS je jednoglasno s 15-0 usvojilo istu takvu rezoluciju kojom su Amerikanci dobili izuzeće od ICC-a nakon što su SAD zaprijetile da će blokirati sve UN-ove mirovne operacije stavljajući na njih veto. Washingtonu je produljenje privremenog izuzeća američkih vojnika potrebno dok ne uspije ispregovarati bilateralne sporazume s pojedinim zemljama o neizručivanju Amerikanaca ICC-u, kakve su dosad potpisale s 37 zemalja.

Američko nastojanje da ishodi imunitet za svoje građane naišao je na žestok otpor prvenstveno Europske unije čije zemlje drže da će SAD potkopati ICC prije nego uopće bude sudio svoj prvi slučaj. Tako američki dnevnik The Washington Post piše u utorak da je Bushova administracija uputila prošloga tjedna vladama zemalja članica EU oštar demarš optužujući ih da aktivno potkopavaju napore SAD-a da zaštiti svoje građane od progona ICC-a i upozorila da će, ako EU ne prestane, to imati štetne posljedice na transatlantske odnose.

List piše da otpor SAD-u predvodi Njemačka, ali da američki demarš navodi kako niz veleposlanika članica EU lobira protiv nastojanja SAD-a da potpiše bilateralne sporazume o imunitetu svojih građana pred ICC-om.

SAD su optužile EU da aktivno lobira u zemljama izvan EU-a, uključujući 10 budućih članica EU, da ne potpišu bilateralne sporazume i u njihovom demaršu piše da že to lobiranje "potkopati sve naše napore da popravimo i obnovimo transatlantske odnose upravo kada smo okrenuli nabolje nakon niza teških mjeseci"-.

Bushova administracija kaže da strahuje od mogućnosti da se ICC iskoristi za politički motiviran progon Amerikanaca, a zagovornici Suda ukazuju na činjenicu da ICC može progoniti samo one zločine koje pojedine zemlje neće ili ne mogu.

ICC je inauguriran u den Haagu u ožujku ove godine kao prvi svjetski sud koji će suditi pojedincima za ratne zločine, uključujući genocid, kao i za zločine protiv čovječnosti i zločin agresije, kada bude definiran. Očekuje se da bi stvarno mogao početi s radom krajem ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosad je 90 zemalja ratificiralo sporazum o Sudu, uključujući i mnoge saveznike Washingtona, a 139 zemalja ga je potpisalo.

Sporazum je potpisao i bivši američki predsjednik Bill Clinton, ali je to vlada predsjednika Georgea W. Busha poništila u svibnju prošle godine naznačivši u pismu glavnome tajniku UN-a Kofiju Annanu da SAD neće ratificirati sporazum i da nemaju zakonskih obveza koje proizilaze iz potpisivanja.

Među 15 članica Vijeća sigurnosti pet njih je ratificiralo sporazum: Britanija, Francuska, Bugarska, Njemačka i Španjolska.

Sedam je zemalja potpisalo, ali ne i ratificiralo: Rusija, Čile, Kamerun, Angola, Gvineja, Meksiko i Sirija, dok Kina i Pakistan nisu ni potpisale ni ratificirale.

Spor se centrira oko jedne odredbe Rimskog statuta kojim je ICC uspostavljen 1998. Članak 98 Statuta dopušta državama koje nisu ratificirale sporazum da traže imunitet za svoje vojnike, kroz bilateralne sporazume poznate kao sporazumi članka 98, u zemljama u kojima vojnici služe.

Britanija, Francuska i druge europske vlade, piše The Washington Post, potpisale su takve sporazume s Afganistanom, štiteći tisuće europskih mirovnjaka s ih afganistanske vlasti ne izruče ICC-u.

EU je, međutim, prošle godine objavila upute koje postavljaju ograničenja dosegu imuniteta koji može biti dan pojedincima koji služe u inozemnim vojnim operacijama da se ne bi pokopao ICC. Primjerice, izuzeće može pokriti "samo osobe nazočne na teritoriju" zemlje koja je potpisala sporazum.

EU tvrdi da američki bilateralni sporazumi idu predaleko dajući širok imunitet za sve američke građane, uključujući vojnike, dužnosnike vlade u Washingtonu i međunarodne radnike po ugovoru, za zločine počinjene bilo gdje u svijetu.

SAD u demaršu vladama zemalja članica EU tvrdi da su njezini napori da zaštiti svoje građane u skladu sa Rimskim statutom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara