Američka stručna skupina 12. lipnja u Zagrebu radi ICC-a

HRVATSKA i Sjedinjene Države nastavljaju intenzivne pregovore o američkom zahtjevu o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), a na razgovore o tome u Zagreb 12. lipnja stiže američka stručna skupina, rekao je u četvrtak hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić.

Američka stručna skupina će biti interagencijskog karaktera i u njoj će biti predstavnici State Departmenta, Pentagona i ministarstva pravosuđa, a predvodit će je veleposlanica Marica Leno iz State Departmenta, kazao je za Hinu Grdešić.

Sjedinjene Države nastoje potpisati bilateralne sporazume o neizručenju američkih građana ICC-u strahujući da bi se Sud mogao upotrijebiti protiv Amerikanaca iz političkih razloga. Do sada je takve sporazume potpisalo 38 država, a onima koje ne potpišu SAD prijeti uskraćivanjem vojne pomoći.

Grdešić je rekao kako je "teško očekivati da će Sjedinjene Države pristati na zahtjev Hrvatske da je se izuzme od potpisivanja bilateralnog sporazuma o neizručivanju Amerikanaca ICC-u jer to SAD ne očekuje samo od članica NATO-a i zemalja koje smatra važnim partnerom i saveznikom". On očekuje da će pregovarači, pogotovo na nižim razinama, ići "s tvrdim stajalištima" provodeći naloge iz Washingtona koji pitanje izuzeća svojih građana od nadležnosti ICC-a smatra veoma važnim.

Grdešić, međutim, kaže kako "tek treba vidjeti koju će vojnu pomoć Sjedinjene Države stvarno uskratiti Hrvatskoj ako ne potpiše sporazum".

Uskraćivanjem vojne pomoći, smatra on, Sjedinjene Države bi išle i protiv vlastitih interesa, proturječeći nastojanjima iskazanim u nedavno potpisanoj Američko-jadranskoj povelji da Hrvatskoj, zajedno s Albanijom i Makedonijom pomognu da uđe u članstvo NATO-a.

Grdešić je o američkom zahtjevu da Hrvatska potpiše bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama da neće izručivati američke građane ICC-u razgovarao ovoga tjedna u State Departmentu sa zamjenicom pomoćnika državnog tajnika Janet Bogue i u ministarstvu obrane sa zamjenicom pomoćnika ministra Mirom Riccardel.

"Na razgovorima u State Departmentu i Pentagonu otvoreno sam izložio probleme koje za Hrvatsku predstavlja potpisivanje sporazuma", rekao je on.

Grdešić je svojim sugovornicima kazao kako bi uskraćivanje vojne pomoći negativno utjecalo na pripremljenost Hrvatske za članstvo u NATO-u, borbu protiv terorizma te na sigurnost u regiji.

"Potpisivanje sporazuma bi za hrvatsku Vladu značilo gubitak vjerodostojnosti za suradnju s Haškim sudom i ojačalo političke snage u Hrvatskoj koje se protive toj suradnji", kazao je on govoreći o svojim susretima s američkim dužnosnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države su najavile da će prekinuti vojnu pomoć državama koje ne potpišu sporazum o izuzeću američkih građana od nadležnosti ICC-a do 1. srpnja ove godine, prema Zakonu o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga (ASPA). Taj zakon, međutim, dopušta američkom predsjedniku da se temeljem nacionalnih interesa odrekne ove mogućnosti.

Zamjenik direktora za jugoistočnu Europu Jonathan Benton rekao je prošle subote kako će Hrvatska potpasti pod taj zakon a da se administracija još nije pozabavila pitanjem izuzimanja od posljedica tog zakona.

"Postoji mogućnost da se uklone određeni aspekti ovoga gubitka prava, ali nismo odlučili u kojim slučajevima, i da li i u jednom", rekao je on.

Grdešić je rekao kako su sa sličnim problemom kao i Hrvatska suočene i Slovenija i baltičke zemlje. On je dodao kako su u boljoj pregovaračkoj poziciji za dobijanje izuzeća od ukidanja vojne pomoći one zemlje "koje su podržale vojnu akciju Sjedinjenih Država u Iraku".

Grdešić je rekao kako je sugovornicima u State Departmentu i Pentagonu Grdešić nastojao predočiti "kako hrvatska Vlada ne vodi politiku suprotstavljanja Sjedinjenim Državama" nego želi očuvati svoju vjerodostojnost u suradnji s Haškim sudom.

Hrvatska ne vidi opravdanje da Sjedinjene Države traže od Hrvatske bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom i istodobno od nje očekuju da izuzme njihove građane od nadležnosti ICC-a koji će se također baviti kažnjavanjem ratnih zločina.

Hrvatska kao jedan od od suosnivača ICC-a ne želi potkopavati ugled Suda koji je tek u ožujku formalno inauguriran, a na negativan stav prema američkom zahtjevu utječe i Europska unija koja se protivi američkom nepriznavanju nadležnosti Suda za njegove građane.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara