SAD zabrinut oko kineskog lansiranja anti-satelitskog projektila

LANSIRANJE kineskog anti-satelitskog projektila, koji je uništio kineski meterološki satelit u orbiti od oko 500 km od Zemljine površine prije 10-ak dana, zbunjuje i zabrinjava američke obavještajce, javnost i političare. Ali, ne zabrinjava ih toliko samo lansiranje, nego produžena šutnja kineske administracije, na čelu s predsjednikom Huom Jintaom.

Kina je pod međunarodnim pritiskom otkad se prije nekoliko dana otkrilo da je Kina uspješno provela lansiranje anti-satelitskog projektila, što nije učinjeno od 1980-ih, a moglo bi potaknuti novu utrku u naoružavanju, ovaj put svemirskom. Američke obavještajne službe imale su taj podatak tjedan dana, nakon čega su ga objavile javnosti. Britanija, Japan, Koreja, Kanada, Australija i druge zemlje pojačale su pritisak na Kinu da se očituje o pitanju. Ali, kineski dužnosnici šute.

Upravo ta šutnja podsjeća na hladnoratovsko razdoblje, u kojem se svaki potez druge strane tumačio na bezbroj načina. Postoje dvije izgledne opcije koje objašnjavaju kinesku šutnju.

Jedna je da Kinezi planiraju ispipati reakciju SAD-a, kojeg žele navesti na potpisivanje dogovora o globalnom prestanku korištenja svemira u vojne svrhe. Druga je puno opasnija i navodi na pomisao da kineska vlada šuti zato što je lansiranje satelita provela vojska, bez potpunog znanja vlade.

Stephen J. Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha, spomenuo je to u intervjuu u petak, rekavši: "Pitanje je koliko je kineska vlada bila upućena u ovo i jesu li zapravo dopustili lansiranje projektila?"

Opći konsenzus američkih analitičara je da vlada nije bila potpuno izostavljena iz procesa, ali da vjerojatno nije znala do koje mjere su došla testiranja. Pretpostavlja se da je vlada možda principijelno dopustila rad na svemirskom naoružanju, i da je vojska to preuzela na sebe, razvivši tehnologiju do faze kad je mogla provesti testiranje.

"To je ona vrsta šutnje koja vas tjera da se zapitate što se točno događa u toj zemlji. Siguran sam da je kinesko političko vodstvo generalno znalo da se provode testovi. Ali ne izgleda kao da su bili spremni na uspjeh testiranja, kao ni da su se dogovorili što će reći svijetu.", rekao je jedan od američkih dužnosnika koji prati slučaj.

Ovo zabrinjava sve, budući da pokazuje da predsjednik Hu, koji bi trebao imati autoritet da koordinira vojnu i političku birokraciju, nije bio potpuno upućen u zbivanja. Pokazuje i da se kineska vojska naoružava na svoju ruku, a, uzevši u obzir da ta vojska baš i nije dobronamjerna, cijela situacija poprima prilično zabrinjavajući razvoj.

Međunarodni pritisak na Kinu zapravo je ispipavanje terena, nekakav pokušaj dobivanja informacija o tome što se u Kini točno događa i kako se prema tome postaviti.

"Ovo je poziv na buđenje. Dio država traži načne da iskoristi naše slabosti", dodaje pomoćnik američkog ministra za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost.

Dok se Kinezi ne očituju o pitanju, nećemo imati ni jasnu sliku toga što SAD misli napraviti.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara