Sanader: Belgija će podržati određivanje datuma za pregovore

BELGIJA će dati potporu Hrvatskoj na prosinačkom summitu EU-a u vezi s određivanjem datuma za početak pristupnih pregovora, ali očekuje od nje da riješi otvorena pitanja u suradnji s Haškim sudom, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon razgovora s belgijskim kolegom Guyom Verhofstadtom.

"Premijer Verhofstadt mi je rekao da će Belgija dati potporu Hrvatskoj, ali da očekuje da riješimo otvorena pitanja u suradnji s Haškim sudom", izjavio je Sanader.

Premijer Sanader boravi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu, gdje se održava sastanak na vrhu zemalja članica Europske unije.

Hrvatski premijer je rekao da je svom sugovorniku objasnio politiku svoje vlade u tom pitanju, "jer znamo da je to naša obveza i to ćemo i učiniti".

S druge strane, dodao je Sanader, "očekujem da se ne vode rasprave o nečemu što nije realno, ali učinit ćemo ono što možemo i riješiti ta otvorena pitanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je izrazio uvjerenje i da će izviješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, 23. studenoga te odluka Europskog vijeća o datumu početka pristupnih pregovora biti pozitivni za Hrvatsku.

"Siguran da će Hrvatska vlada uvjeriti sve čimbenike u međunarodnoj zajednici, prije svega unutar EU-a u vjerodostojnost naše politike i da će to biti ključ za izviješće Carle del Ponte i za odluku Europskog vijeća u prosincu", rekao je Sanader ,

Susret s Verhofstadtom bio je prilika za zahvalu belgijskoj vladi koja je bila vrlo aktivna u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i obnovi vukovarske luke. Također je bilo riječi i o nekim konkretnim projektima, poput moguće izložbe hrvatske renesanse u elitnoj bruxellskoj Palais des beaux-arts, u vrijeme kada bi Hrvatska mogla započeti pristupne pregovore s EU-om. Verhofstadt je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, rekao je Sanader.

Premijer Sanader će se sastati i s predsjednikom Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Hermanom de Crooom. Poslije podne će zajedno s premjerima ostalih triju zemalja kandidata imati sastanak s predsjedateljem Europskog vijeća, nizozemskim premijerom Jan-Peterom Balkenendeom. Također su predviđeni susreti s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i luksemburškim premijerom Jean-Claudom Junckerom.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara