Sanader će svjedočiti na haškom suđenju Gotovini?

AKTUALNI hrvatski premijer, Ivo Sanader, koji je za vrijeme Oluje bio zamjenik ministra vanjskih  poslova Mate Granića, mogao bi biti pozvan u Haag kao svjedok obrane u slučaju umirovljenog generala Ante Gotovine, piše dnevni list 24sata.

Naime, iz dosadašnjih izjava odvjetničkog tima Ante Gotovine, razvidno je da će nemali naglasak u generalovoj obrani biti stavljen na ulogu SAD-a u planiranju i realizaciji akcije Oluja. Zbog toga će obrana na klupu za svjedoke pozvati niz hrvatskih dužnosnika koji su 1995. i osobno sudjelovali u kontaktima s američkim dužnosnicima.

Među njima lako bi se mogli naći ondašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, Miomir Žužul (1995. obnašao dužnost veleposlanika Hrvatske pri UN-u), ali i aktualni premijer Ivo Sanader, koji je u vrijeme Oluje bio zamjenik šefa diplomacije Mate Granića.

Sanader je u to vrijeme održavao redovite kontakte s Bijelom kućom, a zapisnik sa sastanka 7. kolovoza 1995, koji je u posjedu redakcije 24sata, jasno implicira da je državni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom tadašnju Clintonovu administraciju doživljavao kao svojevrsne mentore pri planiranju Oluje.

Granić i Žužul kazali su listu kako su spremni svjedočenjem u Haagu pomoći obrani Ante Gotovine. Granić je istaknuo kako smatra da “može puno pomoći generalu i Hrvatskoj što se tiče optužnice o zločinačkom pothvatu”, dok je Žužul ustvrdio kako će svakako ići u Haag ako ga obrana pozove da svjedoči.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara