Sanader deset dana prije bijega "prebacio" 23,5 milijuna kuna Hrvatima iz BiH

Tekst: I.Kri., I. Ćimić
Foto: Nikola Vilić (Cropix)

JEDNA OD posljednjih odluka bivšeg premijera Ive Sanadera bila je da se Hrvate u BiH pomogne s dodatnih 23,5 milijuna kuna. Naime, Index je u posjedu potpisanog dokumenta s Vlade s datumom od 19. lipnja ove godine, a na dnu Indexova teksta u PDF formatu prikazani su i detaljni programi i investicije u kulturu, zdravstvo i obrazovanje Hrvata u BiH.

Deset dana prije

Naime, svega deset dana prije nego što će pobjeći s mjesta premijera, Sanader je potpisao odluku o donaciji proračunskih milijuna s tim da je zadužio Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti kao i Ministarstvo zdravstva da "najkasnije u roku od 15 dana zatvore financijsku konstrukciju".

Znači, Sanader je znajući kako Vladu čeka proračunsko kresanje novca, kao i da će novac otići nakon što više ne bude premijer, potpisao više od dvadeset milijuna tešku odluku.

Razmjer bahatosti Sanaderove vlasti najbolje je vidljiv kada se zna da je novac otišao na nabavu opanaka i narodnih nošnji Hrvata u BiH, financiranje katoličkih klasičnih gimnazija, izgradnju crkvi, nabavu skupih orgulja iz inozemstva, uređenje desetaka franjevačkih samostana, opremanje tamburaških orkestara, financiranje privatnih taekwondo klubova, kojekakvih udruženja tenisača, izgradnje skijaških staza. Naime, pojedinosti iz samog potpisanog ugovora prva je objavila Slobodna Dalmacija.

Opanci i Crkva

Tako ispada da je u vremenu kada svi mi Hrvati izravno iz svog džepa, kroz krizni namet, plaćamo greške ove Vlade, te se gušimo u povećanom PDV-u i višim troškovima zbog "harača", Sanader odlučio dati 13 milijuna kuna na kulturne programe Hrvata iz BiH, osam milijuna i 690 tisuća na znanstvene projekte te milijun i 850 tisuća na zdravstvo. Ovaj novac će uglavnom otići za Crkvu i folkloraše, a njime će se namiriti i lokalni HDZ-ovci.

Neke od bizarnijih stavki su izgradnja ugostiteljskog kabineta u Neumu za koje će otići 48 tisuća kuna te 100 tisuća kuna donacije teniskom klubu iz Mostara u kojem je predsjednik HDZ-ovac Martin Raguž.

Detaljan prikaz donacija u kulturi pogledajte OVDJE, u znanosti su odobreni sljedeći PROGRAMI, a na kraju pogledajte kako je otišao novac za OBRAZOVANJE u BiH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara