Sanader i Polančec na tajnim sastancima sa šefom MOL-a krojili sudbinu Ine i Podravke?

Sanader i Polančec na tajnim sastancima sa šefom MOL-a krojili sudbinu Ine i Podravke?

Tekst: I.M. / P.V.
Foto: Index

PRIČA o tome da je Vlada za sumnjive kredite Podravke jamčila dionicama Ine i da se zbog Podravke pogodovalo MOL-u, uzburkala je duhove. Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, premijerka Jadranka Kosor i njen odbjegli prethodnik Ivo Sanader svi od reda tvrde kako ne znaju ništa o povezanosti pregovora Vlade i MOL-a sa Podravkom i OTP bankom. Šef Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić vidio je ugovor Podravke i OTP-a, ali zbog tajnosti ga ne može komentirati.

> Polančec: Pregovori Vlade s MOL-om oko Ine nemaju veze sa Podravkom i OTP bankom

> Ivo Sanader u Splitu: Ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da zvijeri ostave tragove

Kosor ništa ne zna, MOL bi mogao izgubiti vlasništvo nad Inom

Premijerka Kosor kaže kako nema saznanja o tome da su uhićeni Podravkini menadžeri OTP banci jamčili za sumnjive kredite Ininim dionicama. "Naravno da ne", odgovorila je Kosor na pitanje je li Vlada donijela odluku da se dionicama Ine jamči za kredit Podravke. Kao i puno puta do sad premijerka je kazala i kako "institucije trebaju raditi svoj posao".

A ako institucije obave svoj posao i Mladen Bajić uspije dokazati da je Polančec "zamijenio" kontrolu nad Inom za kredit koji je članovima "afere Spice" bio potreban da preuzmu kontrolu nad Podravkom, taj bi se ugovor mogao i poništiti. Naime, ukoliko istražitelji dođu do potrebnih dokaza, to će značiti da je ugovor s MOL-om o prodaji Ininih dionica sklopljen s kriminalnom namjerom pa bi se taj ugovor morao poništiti, zbog čega će Mađari ostati bez ikakvog utjecaja u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Sanader: Riječ je o prljavoj insinuaciji koju odlučno i s gnušanjem odbacujem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o prljavoj insinuaciji koju odlučno i s gnušanjem odbacujem", naveo je komentirajući napise o tome da je Vlada za sumnjive kredite Podravke jamčila dionicama Ine bivši premijer Ivo Sanader, koji tvrdi: "Nemam nikakve veze s bilo kakvim poslovima vezanim uz Podravku, OTP banku i Mol ili Inu i nisam u vezi s tim sudjelovao ni u kakvim razgovorima niti sam za takve moguće razgovore znao".

Ljubo Jurčić vidio ugovor OTP banke i Podravke, ali ne može ga komentirati

Ranije je sve medijske napise kako je "prodao" Inu zbog Podravke demantirao i Damir Polančec koji kaže da nema pojma što stoji u ugovoru između Podravke i OTP banke jer ga nikad nije vidio. "Nije mi jasan razlog njihovog neobjavljivanja i doista mislim da bi ih zbog sveg što se uz njih veže - najbolje bilo objaviti", poručio je Polančec.

Jedna od rijetkih osoba koje su vidjele sporni ugovor je Ljubo Jurčić, šef Nadzornog odbora Podravke kojeg je Vlada na tu poziciju poslala da se spasi što se spasiti da nakon što su u Remetincu završili menadžeri iz "plana Spice". Jurčić nije želio komentirati ugovor između OTP banke i Podravke, kazavši da se radi o tajnom dokumentu.

No, da je u cijeloj priči nešto trulo, sasvim je jasno iz Jurčićevog stava o MOL-u i Ini. "Očito je da je MOL dobio prava kao da ima 51 posto dionica, a zapravo ih nema. Zašto je ugovor tako složen? Tu nema logike", kaže iskusni gospodarstvenik Jurčić.

Sanader i Polančec na tajnim sastancima sa šefom MOL-a krojili sudbinu Ine?

A danas se, sasvim prigodno, oglasio i šef Uprave MOL-a Zsolt Hernádi koji je u razgovoru za Reuters najavio velika ulaganja u Inu tijekom 2010. godine. "Do kraja ožujka potrebno je pronaći način da se kapital Ine poveća", kaže prvi čovjek MOL-a. To se može izvesti direktnom dokapitalizacijom, izdavanjem konvertibilnih obveznica ili prodajom imovine. O ovoj zadnjoj stavci je Hernádi, prema izvorima iz HDZ-a, razgovarao i na tajnim sastancima s bivšim premijerom Sanaderom i potpredsjednikom Vlade Polančecom.

Polančec i Sanader su se nekoliko puta sastajali s šefom MOL-a, a sasvim je sigurno da je jedna od tema bila sudbina Ininog plinskog biznisa. No, u svjetlu najnovijih otkrića o "prodaji" Ine kako bi sačuvali vlastite kože u aferama oko Podravke, nameću se još neke teme tih famoznih sastanaka. Tajni sastanci navodno su se nastavili i nakon što je Sanader pobjegao iz premijerske fotelje. Barem jednom su Sanader i Polančec Hernádija ugostili u zagrebačkoj središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, ali navodno su putovali i u Mađarsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara