Sanader: Ljubo Jurčić se 2003. nudio HDZ-u

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader kazao je danas kako se SDP-ov kandidat za premijera, Ljubo Jurčić, 2003. godine nudio HDZ-u. Sanader je prvi puta optužio predsjednika Stjepana Mesića za miješanje u kampanju.

"Znate ona dva druga tamo... jedan od njih nije pravi drug. 2003. se nudio i nama, ali nije bitno za Jurčića, tući ćemo se mi programima", kazao je Sanader u dvorani "Vatroslav Lisinski" na skupu gdje je predstavio 154 kandidata za 11 izbornih jedinica i predizborni program.

"Mlohavo" je podignuo palac aludirajući na plakat na kojemu predsjednik SDP-a Zoran Milanović i njihov premijerski kandidat Ljubo Jurčić smiješeći se pokazuju palčeve prema gore, a Lisinskim se prolomio smijeh.

Osim ovog "aduta" kojeg s gnušanjem odbacuju u SDP-u, Sanader je danas na predstavljanju 154 kandidata HDZ-a za izbore i predizbornog programa, rekao još samo jednu stvar koja bi se mogla izdvojiti od dosadašnjih njegovih nastupa na HDZ-ovim Saborima - prigovorio je predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.

"Tlaka s Pantovčaka"

Nakon što je bez napada na Mesića otrpio njegove kritike gospodarske politike Vlade izrečene na Velesajmu i mjeseci neformalne naklonosti SDP-u, Sanaderu je najvjerojatnije strpljenja ponestalo tek nakon što je predsjednik u intervjuu Hrvatskom radiju jučer prozvao ministricu izgradnje Marinu Matulović Dropulić za sukob interesa u Institutu građevinarstva Hrvatske.

"Njegova ustavna uloga nije da komentira programe pojedinih stranaka i svrstava se na jednu ili drugu stranu. Njegova ustavna uloga je da bude iznad stranaka, da bude predsjednik svih Hrvata i to tražim od njega, u ime svih vas ovdje, u ime svih HDZ-ovih birača i svih građana Hrvatske", rekao je Sanader i zaradio najglasniji pljesak tijekom cijeloga skupa u dvorani "Vatroslav Lisinski".

Razdvajanje funkcije premijera i predsjednika stranke = komunizam

Dobar dio govora posvetio je Socijaldemokratima. Osim što je kazao da se Jurčić nudio HDZ-u, opet je SDP prozvao zbog razdvajanja funkcije premijera i predsjednika stranke, jer "javnost ne zna tko će voditi zemlju". To je usporedio sa komunizmom.

"Neću ih uspoređivati s partijom iz koje su proistekli, ali zar ne podsjećaju na '80-te? Bila je nekakva vlast, a sve se odlučivalo u Komitetu", rekao je Sanader. "Premijer je najvažnija osoba", zaključuje premijer i predsjednik HDZ-a, a o predsjedniku SDP-a, Zoranu Milanoviću kaže da je razdvajanjem funkcija napravio "kukavički potez", jer ne želi preuzeti odgovornost za zemlju.

Gotovo da je izdržao da ne kaže da se SDP zalaže za legalizaciju droge

Što se tiče lakih droga, Sanader je zamalo prešutio tezu da se SDP zalaže legalizaciju, ali ipak nije mogao odoljeti, pa je morao reći da je razlika između HDZ-a i ljevice što su oni protiv "dekriminalizacije, ili drugim riječima legalizacije lakih droga". Ptičice na granama znaju da na svijetu nema zemlje u kojoj je droga legalizirana, a Hrvatska je zemlja koja je posjedovanje lakih droga za osobnu uporabu po kazni izjednačila sa silovanjem i otmicom.

Izjavu Marije Lugarić da SDP razmatra ukidanje vjeronauka u školama i dalje smatra stavom SDP-a, iako je Milanović to odmah demantirao. Za Jurčića je rekao da ga poštuje kao stručnjaka, ali i da "stručnjaci mogu griješiti", te dodao da je SDP-ov program "gluposti" koje neće pohvaliti. Program HDZ-a je, po njemu, "najzaokruženiji i najkonkretniji program koji je ikad imala ijedna hrvatska politička stranka".

Iako je obećao da neće govoriti o Vukovaru i od njega praviti predizbornu temu, Sanader je nakon skupa otišao direktno u petu izbornu jedinicu, a večer će provesti u tom gradu. Milanoviću je opet prigovorio na njegovu izjavu nakon presude "vukovarskoj trojci" da šef HDZ-a koristi Vukovar u predizborne svrhe, i opet ga prozvao što se tu večer nije došao pokloniti žrtvama na Ovčari.

Sanader se usprotivio ukidanju prava glasa dijaspori i Hrvatima u BiH i najavio da će Hrvatska iskoristiti svoj međunarodni utjecaj kako bi obranila konstitutivnost, ravnopravnost i suverenost hrvatskog naroda u BiH.

"Idemo dalje"

Sanader je kazao kako je njegova Vlada u protekle četiri godine uspjela pokrenuti Hrvatsku u svim segmentima, i poručio da je stranački program za iduće razdoblje "korak dalje u novi razvojni skok Hrvatske". Predizborna krilatica za službeni dio kampanje koju započinju velikim skupom u Vukovaru je "Idemo dalje".

Nakon skupa HDZ-ovci su se odmah uputili prema svojim izbornim jedinicama.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara