Sanader na sjednici Vlade o odnosima RH s EU-om i NATO-om

HRVATSKI premijer Ivo Sanader u četvrtak je na sjednici Vlade svoju prvu vanjskopolitičku turneju ocijenio uspješnom, ističući da je želio na početku mandata diplomatskom ofenzivom prezentirati novu hrvatsku Vladu i njezine strateške ciljeve ulazak u EU i NATO. U okviru prve vanjskopolitičke turneje Sanader je posjetio Vatikan, Berlin, Bruxelles i Strasbourg te razgovarao s najvišim dužnosnicima Europske unije i NATO-a.

"Na početku mandata htjeli smo diplomatskom ofenzivom prezentirati novu hrvatsku vladu" i njezine strateške ciljeve, a to su ulazak u EU i NATO, o čemu postoji i konsenzus političkih stranaka i velikog dijela hrvatske javnosti, istaknuo je hrvatski premijer.

Predsjednik hrvatske Vlade kazao je da su svi visoki dužnosnici EU-a, uključujući i predsjednika Europske komisije Romana Prodija, izrazili čvrstu potporu hrvatskim nastojanjima da do ljeta postane i službeno zemlja-kandidat za ulazak u EU.

Sanader je istaknuo da nema pravne uvjetovanosti mišljenja EK o Hrvatskoj ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dodajući da Zagreb za stjecanje statusa kandidata mora ispuniti sve političke i druge obveze iz SSP-a. Hrvatska će, nastavio je, poduzeti diplomatske aktivnosti kako bi se preostala otvorena pitanja riješila.

"Nova Vlada nije spremna gubiti ni trenutka na svome putu za EU (...) i mi moramo pokazati našu odlučnosti i pokazati da je Hrvatska zrela članica međunarodne zajednice", kazao je hrvatski premijer.

Članovi hrvatske Vlade raspravljali su i o pripremi Hrvatske za ulazak u punopravno članstvo u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Politika NATO-a prema Hrvatskoj možda nije bila tako dinamična kao što smo očekivali, ali mi tu dinamiku moramo pokrenuti", rekao je Sanader. Hrvatska će, nastavio je, biti pozvana na predstojeći summit NATO-a u Istanbulu a "bili bismo zadovoljni kada naš status ne bi bio samo status pukog promatrača". Vlada će, prema usvojenom prijedlogu, najmanje jednom mjesečno dobivati izvještaje o pripremi za priključenje Hrvatske NATO-u.

Hrvatska Vlada na svojoj je sjednici usvojila i Prijedlog nacionalnog programa RH za pridruživanje EU za 2004. godinu, te Operativni plan provedbe programa Vlade, koji se odnosi na efikasnije djelovanje tijela državne uprave u procesu pridruživanja RH EU-u, obveze tijela državne uprave u skladu s Nacionalnim programom RH za pridruživanje EU i pregled mjera i aktivnosti obuhvaćenih projektima koji se financiraju iz programa CARDS-a za 2004. godinu.

Sanader je na početku sjednice podsjetio da je u četvrtak 12. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske, ističući da je to važan datum nove hrvatske povijesti.

Hrvatsku je prvi priznao Island, a ubrzo nakon toga 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo i 12 tadašnjih članica Europske unije, a istoga dana nezavisnost Hrvatske priznale su i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Dva dana ranije Hrvatsku je priznala Sveta Stolica.

Do primanja u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. Hrvatsku su priznale među ostalima i Rusija, Japan, SAD, Izrael i Kina.

(Hina) nab ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara