Bivši menadžer Hypa mijenja priču: Troškove provizije za Sanadera snosila banka?!

Foto: Damjan Tadić / Cropix

IVO SANADER je, tvrdi bivši menadžer u Hypo banci Franz Hasslinger, od Hypa tražio osam posto provizije na kredit koji je Ministarstvo vanjskih poslova sredinom devedesetih godina dobilo za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava u inozemstvu.

> Kronologija suđenja

Hasslinger, koji je svojevremeno bio zadužen za poslove Hypo banke u Hrvatskoj i Sloveniji, u svom je svjedočenju na Županijskom sudu u Zagrebu rekao da je takvu tvrdnju čuo od bivšeg direktora Hypa Wolfganga Kulterera. Prema njegovim riječima, Kulterer je to kazao pred čitavim Nadzornim odborom Hypa.

"Pet posto je gornji limit"

"Rekao je da provizija iznosi osam posto. Na pitanje tko će dobiti proviziju, Kulterer je najprije rekao da Nadzorni odbor to zna, a zatim je, nakon malo krzmanja, odgovorio da će proviziju dobiti Sanader", posvjedočio je Hasslinger, dodavši da nikad nije čuo da se provizija isplaćuje u tako velikom postotku. "I pet posto je gornji limit".

Nadzorni odbor Hypa također je mislio da se radi o prevelikoj sumi, pa se Kulterer, prema Hasslingerovim riječima, ponovo bacio na pregovore sa Sanaderom i dogovorio proviziju od pet posto. Iako je Hasslinger bio zadužen za pripremu zahtjeva za kredit, za proviziju je, tvrdi, doznao tek naknadno.

Nije u tome vidio ništa čudno, s obzirom da je Hypo banka do većine poslova u to doba dolazila preko posrednika, kojima je bilo uobičajeno plaćati proviziju. Standardna je praksa bila, tvrdi Hasslinger, da se provizija uračuna u troškove obrade kredita. U ovom slučaju to, međutim, nije bilo moguće. Provizija je, naime, bila prevelika da bi se proknjižila kao trošak kredita.

Prodanović "pokopao" još jednog svjedoka

Upravo na pitanju tko je platio proviziju koju je navodno dobio Ivo Sanader je Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik, uspio srušiti kredibilitet i ovog svjedoka. Naime, tijekom prvog ispitivanja u Austriji, 4. srpnja ove godine, Hasslinger je tvrdio da je troškove provizija u cijelosti snosila Hypo banka. Na Županijskom sudu danas je rekao da je veći dio provizije (tri petine) snosio korisnik kredita, dakle Hrvatska, a manji dio (dvije petine) sama banka.

Kada ga je Prodanović suočio s činjenicom da se njegovi iskazi ne podudaraju, svjedok je opet promijenio priču pa ustvrdio da je veći dio provizije ipak platila banka, a manji dio je išao na teret RH. "Odgovor je veličanstven. Bolje da ne ispitujemo dalje jer ćemo doći i do četvrte verzije", sarkastično je dobacio Turudić dok se Hasslinger pravdao tvrdnjama da "ne može točno izračunati tko je što platio bez kompletne dokumentacije".

Sanader je, očekivano, uložio prigovor na istinitost Hasslingerovih tvrdnji. Bivši premijer i šef HDZ-a kazao je da Hasslinger laže, te da on nikad nije tražio, pa tako ni dobio, proviziju od Hypo banke. Na današnjem suđenju trebao je svjedočiti i Kurt Makula, još jedan bivši Hypov menadžer. Makula se, međutim, nije pojavio na sudu, te je zatražio da ga se ispita putem video linka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara