Sanader nakon sastanka s predsjednikom parlamentarne skupštine NATO-a ohrabren

HRVATSKI premijer Ivo Sanader u petak je, nakon razgovora s predsjednikom parlamentarne skupštine NATO-a Douglasom Bereuterom koji boravi u Zagrebu, izjavio kako je ohrabren jer NATO savez želi Hrvatsku u svojem članstvu ali i u EU, budući da to nisu konkurentske nego slične asocijacije.

"Ohrabren sam jer NATO želi Hrvatsku u svojem članstvu ali i u EU, to nisu dvije konkurentske asocijacije nego dvije vrlo slične asocijacije", rekao je Sanader u izjavi za novinare nakon sastanka.

"Hrvatska će učiniti sve da ispuni sve kriterije potrebne za punopravno članstvo i ne treba se opterećivati datumima, iako bi u NATO mogla uči u nekoliko narednih godina", rekao je Sanader. "Očekujem punopravno članstvo Hrvatske u NATO-u u nekoliko narednih godina - za dvije tri godine, ne vjerujem da će biti duže", istaknuo je Sanader.

Prema premijerovim riječima Sjevernoatlantski savez znači obranu temeljnih vrijednosti, sloboda demokracije pravne države, poštovanje manjinskih prava i filozofije slobodnog tržišta.

"Republika Hrvatska želi biti dio tog društva", istaknuo je premijer. Predsjednik Valde dodao je kako je Hrvatska preuzela predsjedanje Jadranskom poveljom i da će unutar aktivnost unutar Povelje pokazati kako pomaže aplikaciju i ostalim dvjema zemljama uključenim u Jadransku povelju, Makedoniji i Albaniji.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a rekao je kako je u toj organizaciji od 1994. i kako je bio nazočan summitima u Madridu i Pragu gdje su se donosile odluke o prvom i drugom krugu proširenja.

Na upravo završenom summitu u Istanbulu Douglas Bereuter obratio se šefovima država i vlada zemalja članica i zatražio od njih da odrede datum novog kruga proširenja i da to ne bude kasnije do 2007.

" Na sljedećem summitu NATO-a bit će donesena odluka o zemljama aplikantima Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji, a možda i drugima ako do tada ispune potrebne uvjete", rekao je Bereuter.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekom trenutku 2006. godine, dakle 2 godine od sada, iako se točan datum još ne zna, bit će donesena odluka. Mislim da je pozitivan pomak za Hrvatsku tako i za druge zemlje da su izravno spomenute u Istanbulu", rekao je novinarima Bereuter.

Podsjetio je kako je NATO od svojeg postanka bio više od pukog vojnog i obrambenog saveza jer je uvijek imao i političku ulogu, koja se od završetka hladnog rata bitno pojačala.

"I službeni i neslužbeni kriterij za članstvo osim po sebi već složenog vojnog aspekta uključuju i kriterije slobodno tržište, demokracije, manjinskih prava, tržišnog gospodarstva i oni su iznimno važni ali su politička vodstva u trima zemljama aplikanticama svjesna toga", rekao je Beureuter.

Predsjednik Parlamentarne skupštine rekao je kako njegova uloga nije samo ohrabrivati zemlje koje žele postati članice, već procijeniti ostvareni napredak, o čemu će izvjestiti na idućem sastanku Parlamentarne skupštine u studenome u Veneciji.

"Zadovoljan sam prijemom u Zagrebu i napretkom koji je Hrvatska do sad napravila na putu prema NATO-u", reko je Beureuter i dodao kako se kriteriji koje Hrvatska treba ispuniti u velikoj mjeri podudaraju s onima za ulazak u drugu asocijaciju kojima "Hrvatska prirodno teži", a to je EU.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO- a u petak se sastao i s predsjednikom HS Vladimirom Šeksom kao i voditeljem saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimirom Ćosićem, a imat će razgovor i s predsjednicima Klubova zastupnika.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara