Sanader: Nema sukoba na relaciji Pantovčak-Banski dvori

PREMIJER Ivo Sanader ustvrdio je danas da nema nikakvog sukoba na relaciji Pantovčak-Banski dvori.

Jučerašnji istup predsjednika države Stjepana Mesića ne vidim nipošto kao sukob i mi normalno komuniciramo i nastavit ćemo komunicirati kao i do sada u kreativnom ozračju, izjavio je Sanader novinarima nakon sastanka zemalja članica CEFTA-e.

Predsjednik obnaša svoju dužnost, kao i premijer, dodao je Sanader.

Dodao je da je predložio Predsjedniku da ga o svemu podrobno informira ministrica pravosuđa.

Predsjednik Mesić u jučerašnjem je obraćanju javnosti izrazio neslaganje sa sporazumom o povratu imovine Nijemcima izbjeglima u Austriju nakon II. svjetskog rata. Taj je sporazum Mesić ocijenio opasnim presedanom, čija bi provedba mogla ugroziti funkcioniranje države.

Hrvatska je, ponovio je danas premijer Sanader, država vladavine prava u kojoj se poštuju odluke Ustavnog suda i zakoni koje je donio Hrvatski sabor.

Podsjetio je da je riječ o poštivanju odluke Ustavnog suda iz 1999. nakon koje je Sabor, na prijedlog bivše Vlade, donio zakon kojim je uređeno da se moraju obeštetiti i oni koji nisu hrvatski državljani, te da će se to učiniti bilateralnim sporazumima.

Naglasio je da je bivša Vlada, odnosno bivša ministrica pravosuđa napravila popis zemalja s kojima treba napraviti bilateralne sporazume, da je formirano povjerenstvo za pregovore koje je održalo prva dva kruga pregovora s Austrijom.

Ustavni sud donio je i odluku o povratu duga umirovljenicima, što također poštujemo, pa ne možemo nešto poštovati, a nešto ne, kazao je Sanader.

Ako se promijeni zakon ili Ustavni sud povuče odluku, to je već druga priča, kazao je Sanader.

No, dok postoji ta odluka i popis država mi to moramo poštovati, kazao je, dodajući kako će biti zanimljivo vidjeti i reakciju s obzirom da postoje pritisci da što prije počnu pregovori o obeštećenju s Izraelom i SAD-om.

U Austriji nema reakcija na Mesićevo obraćanje javnosti

Austrijski mediji kao ni državni dužnosnici nisu u utorak reagirali na polemiku koju je u Hrvatskoj potaknula najava ratificiranja Sporazuma između Hrvatske i Austrije o naknadi za imovinu oduzetu Nijemcima u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata.

Austrijski tisak u utorak nije objavio ni stajalište hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji se u povodu najavljene ratifikacije Sporazuma u ponedjeljak navečer obratio javnosti.

Predsjednik Mesić se očitovao protiv Vladinog stava o potrebi ratifikacije Sporazuma s Austrijom i uz ostalo naglasio da su sva pitanja proizašla iz Drugog svjetskog rata regulirana međudržavnim sporazumima koje je sklopila bivša Jugoslavija, te da Hrvatska kao njena sljednica nema obveza poput onih koje sadrži Sporazum o vraćanju imovine oduzete Nijemcima u Hrvatskoj.

Austrijski premijer Wolfgang Schuessel prošlog je petka za zagrebačku RTL postaju izjavio da je "s obzirom na zajedničke interese i dobre odnose (između Hrvatske i Austrije) sasvim siguran da će sporazum biti ratificiran i da će Ivo Sanader naći većinu za ovu gestu u parlamentu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara