Sanader: Netko želi iskoristiti "slučaj Memorandum"

Sanader: Netko želi iskoristiti "slučaj Memorandum"

HRVATSKI premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako je "očigledno da netko želi iskoristiti u predizbornoj kampanji" nesuglasice između predsjednika Republike i ministra obrane oko Memoranduma o vojnoj suradnji između Hrvatske i SAD-a.

Do nesuglasja na relaciji između predsjednika Mesića kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i ministra obrane Berislava Rončevića došlo je nakon što je Mesić nedavno izjavio da nije bio obaviješten o tom memorandumu potpisanom u srpnju ove godine.

"Čini mi se da je ovdje riječ o tome da netko u nizu, a tu ima više lanaca u nizu, na relaciji između predsjednika i vrhovnog zapovjednika Mesića i ministra Rončevića, očigledno želi iskorisiti taj slučaj u predizbornoj kampanji", rekao je Sanader u Mostaru.

Ocijenio je to "sasvim neprimjerenim". "Koliko ja znam, relacija između predsjednika države i ministra obrane dosad je bila vrlo dobra i bit će i dalje", rekao je Sanader.

Premijer pritom nije precizirao tko taj slučaj želi iskoristiti u predizbornoj promidžbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mesić je danas izjavio kako smatra da ga je ministar Rončević kao vrhovnog zapovjednika trebao izvijestiti o potpisivanju Memoranduma jer je po novoj zakonskoj regulativi ministar obrane uključen u zapovjedni lanac.

Ministar Rončević jučer je pak ustvrdio da nije povrijeđena nikakva linija zapovijedanja te da akti takvoga sadržaja nikada nisu išli na prethodnu suglasnost u Ured predsjednika Republike. Dodao je da je punu informaciju imao i načelnik Glavnog stožera OS RH Josip Lucić s kojim predsjednik Mesić ima redovni tjedni brifing.

Memorandum o vojnoj suradnji potpisala je u srpnju ove godine pomoćnica ministra obrane Jelena Grčić-Polić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara