Sanader o Mesićevoj izjavi, vladinom promidžbenom filmu, skupštini Osječko baranjske županije

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader uputio je danas prosvjed hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog njegove izjave za službenog posjeta Bavarskoj u kojoj je, rekao je Sanader, optužio HDZ da je glasovao protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Nije su skladu s demokratskim standardima da predsjednik države napada vlastitu oporbu za vrijeme službenog posjeta inozemstvu, rekao je Sanader.

"Predsjednik Mesić napada i laže jer HDZ nije glasovao protiv SSP-a, već njegovi zastupnici nisu bili u sabornici", rekao je Sanader objašnjavajući da je vladajuća koalicija prekinula raspravu o toj temi želeći što prije parafirati taj sporazum uoči lokalnih izbora u svibnju 2001., ne bi li pokupila političke poene.

HDZ nije bio protiv predloženog sporazuma već je želio da se kroz raspravu i pregovore postigne što više, rekao je Sanader, ističući da je HDZ apsolutno za EU koja ne može biti kompletna bez Hrvatske.

Mesić je u Muenchenu izjavio da "... HDZ šalje različite signale - s jedne strane njezini čelnici tvrde da njihova privrženost ujedinjenoj Europi ne dolazi u pitanje, no kada se u hrvatskom Parlamentu odlučivalo o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ta je stranka bila protiv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sanader je kritizirao i odluku premijera Ivice Račana o angažiranju agencije koja, bi kako je rekao "trebala pokazati da Račan radi posao za koji je izabran i plaćen". Agencija će nam, rekao je, agresivnim suvremenim marketinškim pristupom reći da bolje živimo, ali da to još ne znamo. Upitao je tko je odobrio takvo trošenje novca poreznih obveznika.

Naveo je da je nedavno Račan kritizirao ministre Radimira Čačića i Željka Peceka da proračunskim novcem promoviraju vlastita ministarstva, a da sada i sam isto čini.

Sanader je ponovno upozorio na stanje u Osječko-baranjskoj županijskoj skupštini nakon što su 26 od ukupno 51 vijećnika podnijeli ostavke, a skupština unatoč tome nije raspuštena.

To je ignoriranje činjenica čime se provodi nasilje nad demokratskim i ustavnim poretkom, rekao je podsjetivši da su HDZ, HSLS i HSP-su podnijeli tužbe i da će o tom problemu razgovarati na zajedničkom sastanku idući tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara