Sanader: Procesuiranje ratnih zločina stvar je pravosuđa

PITANJE procesuiranja nečasnih radnji i zločina počinjenih nakon Oluje nije nadležnost Vlade, već pravosuđa, izjavio je danas premijer Ivo Sanader, odgovarajući u saborskom aktualnom prijepodnevu na pitanje što Vlada čini na procesuiranju zločina nad srpskim civilima nakon akcije Oluja.

"Vlada se ne može miješati u pravosudnu vlast", kazao je Sanader, odgovorivši na upit nezavisnog zastupnika Ive Banca.

Premijer je istaknuo da je hrvatsko pravosuđe već procesuiralo više od 4.000 osoba za koje se sumnja da su počinili nečasne radnje, što je, kaže, navedeno u tzv. Bijeloj knjizi.

"No, to nije Oluja, Oluja je sjajna i veličanstvena i nitko ne može baciti sjenu na tu akciju", naglasio je.

Ponovio je ranije ocjene da je haško Tužiteljstvo, u prijedlogu proširenja optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača "prešlo granicu", da su kvalifikacije iz te optužnice "apsurdne", ali i istaknuo da je Tužiteljstvo samo jedna strana u postupku.

"Tužiteljstvo je jedna strana, obrana druga, jednakopravna strana u postupku. Zašto bi se opterećivali onim što kaže Tužiteljstvo, a ne veselili se onome što kaže obrana, da je optužnica apsurdna i da će je zato biti lakše oboriti na sudu", kazao je Sanader.

Na Bančev upit što će učiniti da spriječi "aktualnu bjesomučnu medijsku kampanju protiv Carle del Ponte", premijer je odgovorio da Vlada nema namjeru miješati se u uređivačku politiku medija.

Zastupnike je izvijestio da je Vlada već reagirala na proširenu optužnicu, pripremljena je njena pravna i politička analiza, hrvatski su prigovori upućeni u Den Haag.

Najavio je da će Hrvatska u prvom koraku, dakle u dijalogu s Tužiteljstvom, pokušati doći do promjene optužnice, odbacivanja neprihvatljivih kvalifikacija, a ako to ne uspije, koristit će institut prijatelja suda i uključiti se u sudski postupak.

Premijer je, citirajući dio prijedloga proširene optužnice i tvrdnje o zajedničkom zločinačkom poduhvatu organiziranom u svrhu etničkog čišćenja u kojemu je sudjelovao cjelokupni vrh države, ocijenio da tako široko postavljene tvrdnje šire načelo kolektivne odgovornosti što je, napominje, u opreci sa zadaćom utvrđivanja i kažnjavanja individualne odgovornosti.

Ocijeniti da je Oluja zločinački pothvat, s namjerom etničkog čišćenja, znači biti u izravnoj opreci s relevantnim dokumentima UN-a, tijela koje je osnovalo Haaški sud, rekao je Sanader.

Oluja, poručuje, nije bila zločinački pothvat, nego veličanstveni pothvat jednog naroda, oslobodilačka, legitimna i pravedna akcija i Hrvatska će to dokazati svugdje, pa i u Haagu.

Sanader pritom dodaje da se za počinjena nečasna djela ili zločine mora odgovarati, i to individualno.

Hrvatska, ističe, ne može dopustiti izjednačavanje legitimnog obrambenog rata od planirane agresije kojoj je cilj bio upravo etničko čišćenje hrvatskog naroda s okupiranih područja.

Podsjeća da je sa UNPA zona, odnosno međunarodne zaštite okupiranih dijelova Hrvatske, s njih protjerano na desetke tisuća Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva, a ubijeno više od 600 osoba.

Sanader ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje punu suradnju s Haškim sudom, ističe da je ta suradnja nužna zbog povijesne istine, jer će se preko nje, uvjerava, utvrditi točne činjenice.

Politika suradnje s Haagom, kaže Sanader, određivala je sve poteze njegove Vlade i njegove osobne odluke u dosadašnjem mandatu, a ta je politika, dodaje, prihvaćena i u hrvatskoj javnosti te Saboru.

U Hrvatskoj danas, ističe premijer, nema realne političke opcije koja bi se protivila suradnji s Haagom u svim slučajevima, pa i u posljednjem preostalom slučaju generala Gotovine.

Premijer odbija nagađati o pokušajima revizije povijesnih činjenica iz razdoblja novije hrvatske povijesti, ističe da će Hrvatska sama pisati svoju povijest, te izražava uvjerenje da će i Haški sud držati do činjenica, istine i međunarodnog prava.

Sve to, kaže, jasno pokazuje koliko je skupa i dalekosežno pogubna svaka odluka da se pokuša izmaći vladavini prava, da se odbije suradnja s Haagom i odmetništvo pokuša nametnuti kao prihvatljivo ili čak herojsko ponašanje. Cijenu toga, kaže, plaća Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara