Sanader umirovljene generale vraća u MORH?

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader sastao se s umirovljenim generalima Milenkom Filipovićom, Miljenkom Crnjacem, Damirom Krstičevićem, Krešimirom Ćosićem, Ivanom Kapularom te Ivanom Toljom. Vrlo je vjerojatno da će se dio umirovljenih generala vratiti u MORH.

Da će umirovljene generale vratiti u MORH Sanader je ponavljao tijekom predizborne kampanje, a navodno se sa šestoricom umirovljenih generala sastao prije dva tjedna. Prema pisanju Večernjeg lista, zajedničkom razgovoru s umirovljenim generalima uz Ivu Sanadera prisustvovao je i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang.

Ivan Tolj je Večernjem potvrdio da se sastanak održao te da se razgovaralo o angažmanu umirovljenih generala HV-a. Tolj je rekao da se nije očitovao o povratku u vojsku, jer mu to nije primarni cilj. Njegova je namjera pomoći da se vrati "stari, pobjednički imidž HV-u".

Generali Filipović i Kapular također su potvrdili da su prisustvovali sastanku, no nisu željeli reći o čemu se razgovaralo. 

Tjednik Nacional pak piše da su se umirovljeni generali pokušali sastati sa Sanaderom i vrhom HDZ-a, ali je Sanader to odbio. Navodno je Sanader vrlo negativno ocijenio Hebrangovu najavu da će u MORH vratiti skupinu umirovljenih generala.

Sanaderu je jasno da umirovljene generale ne može on aktivirati, pa vjerojatno ne želi sukob s predsjednikom Mesićem. Naime, prema Ustavu RH Predsjednik Republike je vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

Generale Filipovića, Krstičevića, Ćosića i Kapulara umirovio je predsjednik Mesić prije dvije godine nakon poznatog pisma dvanaestorice generala.

.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara