Sanader za Reuters: HDZ je spreman surađivati s Haškim sudom

ČELNIK HDZ-a Ivo Sanader rekao je u intervjuu za Reuters da je spreman surađivati s Haškim sudom ako njegova stranka pobijedi na općim izborima, koji se održavaju ovog vikenda, te da mu je cilj uvesti zemlju u Europsku uniju 2007.

Sanader je rekao da će ukloniti skepticizam međunarodne zajednice glede demokratske vjerodostojnosti HDZ-a.

"Svjestan sam da bi EU od početka pažljivo pratila rad vlade predvođene HDZ-om, ali ja se ne bojim i vjerujem da ćemo biti odlučniji od sadašnje vlade u našoj proeuropskoj politici", kazao je.

Sanader je pozvao sve izbjeglice, uključujući tisuće Srba koji su napustili Hrvatsku tijekom rata 1991-95., da se vrate kući i nastave normalno živjeti.

"Pozivam Srbe i sve ostale hrvatske građane da se vrate. Jamčim da mogu dobiti natrag svoju imovinu, to je njihovo neotuđivo pravo."

On je rekao da njegova stranka zagovara "punu suradnju s Haškim sudom", ali nije izravno kazao da će izručiti optuženog generala Antu Gotovinu, piše Reuters.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo potpune podatke o slučaju Gotovina i kada ih dobijemo radit ćemo na tom slučaju u okvirima Haškog suda", dodao je.

Međutim, rekao je da se HDZ neće suzdržati od "osporavanja onih dijelova optužnice koje smatramo neprihvatljivima", odbacivši ocjenu ofenziva za povrat teritorija 1995. kao etničkog čišćenja Srba.

Što se tiče gospodarskog plana, Sanader je rekao da će njegova stranka nastojati smanjiti porez, ali da će poboljšati prikupljanje poreza te da će stimulirati rast malog i srednjeg poduzetništva.

Govoreći o rješavanju problema ogromnog vanjskog duga Hrvatske, Sanader je izjavio da bi HDZ "zamijenio dio duga za dionice u državnom vlasništvu i izbjegao daljnje zaduživanje izdavanjem domaćih obveznica. Tako bi pomogli razvoju lokalnog financijskog tržišta", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara