Sanadera nema, a prošlo je 16 sati: Njegovi odvjetnici za Index tvrde suprotne stvari!

Foto: MUP, Bruno Konjević/Cropix, Index

KAKO Index doznaje, pretraga Sanaderove kuće završena je, iz nje su iznijeti dokumenti i računala.  Policijski službenici po nalogu Uskoka rano jutros su došli u Kozarčevu. Jerko Rošin rekao je za Index kako se prema njegovim informacijama Sanader popodne vraća u Hrvatsku! Najavio je to i sam Sanader koji je navodno poslao poruku jednoj hrvatskoj novinskoj agenciji, a u kojoj je ustvrdio kako je za sve saznao tek sinoć te da nije bio na čelu bande već Vlade i HDZ-a.

>>> Željko Gulišija prošao je granicu na Bregani. Kako javlja reporterka slovenskog portala Žurnal24 na strani granice okupio se velik broj policajaca. Pola sata nakon toga javio nam se na telefon i rekao da je popio kavu u Sloveniji da se vraća doma ali i da Sanadera nije vidio. Dodao je da se u Sloveniji trebao naći s Ivanom Lovrićem, zagrebačkim odvjetnikom kojega će navodno angažirati Sanader. Lovrić nam međutim kaže kako ga je Gulišija nazvao kad je bio negdje pored Karlovca te da nije imao vremena zbog poslovnih obaveza krenuti prema Sloveniji.

Lovrić tvrdi kako se od tada nije čuo s Gulišijom. "U informativnoj sam blokadi, kao i vi", rekao nam je Lovrić koji čeka daljnje upute. Premda i dalje tvrdi kako nije angažiran kao Sanaderov odvjetnik u kontekstu komunikacije s odvjetnikom Gulišijom dopušta takvu interpretaciju. Lovrić na kraju u razgovoru za Index dodaje kako nije ni bilo potrebe da on ide u Sloveniju ako je već Gulišija bio tamo.

Kako doznajemo na hrvatskim granicama policija je u stanju pripravnosti. No, iako naši planiraju uhititi Sanadera čini se da se to neće dogoditi. Naime, u slovenskoj policiji su nam rekli kako oni moraju temeljem tjeralice uhititi Sanadera. "Ukoliko gospodin Sanader dođe na granicu, slovenska policija dužna ga je uhititi i privesti dežurnom sucu koji odlučuje o izručenju", rekla je za Index voditeljica Sektora za odnose s javnošću slovenskog MUP-a Vesna Drole. No, kada hrvatska policija preuzme Sanadera vode ga ravno u Remetinec. Naravno, postoji mogućnost i da Sanader dođe avionom do Zagreba. Tada ga također policija uhićuje i vodi do Remetinca.

> Opet nas lažu: Bajić spasio Ivu Sanadera i omogućio mu bijeg iz zemlje!

> Sve o Sanaderu

Našao novog odvjetnika, vraća se danas

Sanader je ostao i bez odvjetnika Mate Matića kojemu se jučer javio SMS porukom te mu kazao da će se vratiti kroz 3-4 dana. Mate Matić za Index je rekao kako je iz svog posljednjeg razgovora sa Sanaderom shvatio da bi se bivši šef HDZ-a mogao odmah vratiti u Hrvatsku. "Iz njegovog ponašanja zaključio sam kako mu je dosta svega, da ne želi ostati nigdje niti obavljati to zbog čega i je otišao. Mislim da će se on vratiti, i to već danas", rekao je za Index odvjetnik dodajući kako je to dobar potez te da bi mu on sam to predložio. "Jučer nismo znali točno u vezi čega se provodi postupak, no danas su mi rekli kako je povezan s jednim drugim mojim slučajem. Tako da nemam izbora, u sukobu interesa sam", kaže nam Matić i dodaje kako mu nije preporučio drugog odvjetnika jer bi u tom slučaju snosio odgovornost neuspjeha.


Željko Gulišija, Foto: D.M., Index

Kako doznajemo, Sanader je vrlo brzo pronašao novog odvjetnika. Radi se o splitskom odvjetniku Željku Gulišiji.  Sanader je kontaktirao Gulišiju oko 11 sati. "Zvao me da dođem u Zagreb. Ne znam ništa konkretnije. U ovom trenutku ja još uvijek nisam branitelj Ive Sanadera. Vidjet ćemo danas kako stoje stvari", kazao je Gulišija za Index.  Očekuje se da Sanader angažira i zagrebačkog odvjetnika Ivana Lovrića. Čuli smo se s Lovrićem. Nije nam to mogao potvrditi. "U ovom trenutku me još nitko nije kontaktirao", kazao je za Index Lovrić.

Jutros oko 8.30 na stranicama MUP-a objavljena je tjeralica za Sanaderom. Osim njegovih osobnih podataka na tjeralici stoji da govori engleski, njemački i talijanski jezik te da je počinio kazneno djelo udruživanje za počinjenje kaznenog djela i zlouporaba položaja i ovlasti.

Na Uskokovim stranicama kasno sinoć objavljeno je priopćenje u kojemu stoji kako su 8. prosinca 2010. donijeli nalog o provođenju i proširenju istrage protiv okrivljenika I. S. zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela iz članka 333. stavak 1. Kaznenog zakona i zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona.
 
"Nakon što je Hrvatski sabor dana 9. prosinca 2010. na 20. sjednici donio odluku kojom se daje odobrenje za lišenje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv I. S., Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog da se protiv I. S. odredi istražni zatvor. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu 9. prosinca 2010., nakon održanog ročišta, prihvatio je prijedlog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i odredio istražni zatvor protiv okrivljenika I. S. u trajanju od mjesec dana iz razloga što je okrivljenik u bijegu i zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik ometati kazneni postupak utjecajem na osobe koje će biti potrebno ispitati tijekom istrage", piše u Uskokovom priopćenju.

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta naložio je izdavanje tjeralice za okrivljenikom I. S. i nalog dostavio policiji radi izvršenja", zaključuju istražitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara