Sanader ostaje na Rebru do ponedjeljka, sumnja se na koronarnu bolest

Foto: Tomislav Brdjanović / Index, Ranko Šuvar / Cropix

ODMAH nakon što je ročište završilo, Ivu Sanadera odveli su na Hitnu na Rebro, odnosno KBC Zagreb. Nakon što je pregledan u Hitnoj službi, odveli su ga na kardiološki odjel, gdje ga je primio predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, dr. Davor Miličić.

Miličić je novinarima nekoliko sati kasnije izjavio kako je koronarografija izvršeno uspješna te da nema potrebe za ugrađivanjem stenta, jer prema nalazima Sanaderu nisu krvne žile sužene. Sanader bi bolnicu mogao napustiti već sutra, a zatim se dogovoriti s nadležnim institucijama kako će nastaviti liječenje, prenosio Hrvatski radio. No, njegovi odvjetnici tvrde - Sanader će ostati u bolnici i duže.

U bolnici će ostati do ponedjeljka

Čedo Prodanović i Jadranka Sloković Sanaderu su došli u posjet tijekom popodneva, a novinarima su po izlasku kazali kako će bivši šef HDZ-a ostati u bolnici do ponedjeljka.

"Rezultati koronarografije su dobri, ali se sumnja na koronarnu bolest. Liječnici traže pravu terapiju. Oni će biti ti koji će odlučiti o sposobnosti Ive Sanadera da nastavi sa suđenjem", kazala je Jadranka Sloković. Prije ulaska u bolnicu novinarima je rekla da je Sanader tek prije dva tjedna počeo osjećati tegobe te da zbog toga nije ranije bio na pregledima. Na novinarsko pitanje kako se Sanader osjeća, kazala je kako se osjeća kao svaki čovjek koji ima zdravstvene probleme.

Sanader je u bolničkoj sobi sam, a čuvaju ga pravosudni policajci.

Suić: Trebao je danas ići u bolnicu, a ne na ročište

Oko 13 sati jedan od Sanaderovih odvjetnika, Goran Suić, nije imao još nikakvih informacija vezanih za preglede svog klijenta. "Sigurno će mu raditi koronarografiju samo je pitanje kad. Ne znam hoće li to biti već danas. On je jučer popodne bio u bolnici i doktor mu je rekao: Hospitalizacija i hitan pregled. Trebao je danas ujutro ići u bolnicu a ne na ročište", rekao nam je Suić na pitanje da nam objasni kako je Sanader mogao misliti da ide u bolnicu a ne na sud.

"Još 5. rujna Sanader je dobio nalaze koji su bili loši, ali nakon tih nalaza bio je malo tvrdoglav, nije želio odmah ići kod liječnika, mislio da je će izaći iz pritvora te da će onda obaviti sve što treba.", ispričao nam je Suić. "Ali zadnja tri tjedna mu je stvarno bilo loše. Osjećao je aritmije i bol u prsima. Prošlu nedjelju se javio zatvorskom doktoru, a tek u četvrtak popodne su ga naručili za pregled u bolnici.", objašnjava Sanaderov odvjetnik koji tvrdi da je do danas sve već moglo biti riješeno.

Pogledajte što je koronarografija

Sanaderu će raditi koronarografiju, zbog čega će vjerojatno ostati u bolnici nekoliko dana. Naime, nakon zahvata pacijent ostaje u bolnici tri do pet dana. To je invazivna dijagnostička metoda koja se koristi za potvrđivanje ili isključenje postojanja oboljenja koronarnih arterija, tj. arterija kojima se krvlju snabdijeva samo srce.

Kako je objašnjeno na stranicama Vinogradske bolnice, koronarografija se izvodi tako da se ubode (punktira) femoralna arterija koja se nalazi u preponi ili arterija radialis iznad ručnog zgloba. Prije samog uboda dezinficira se ubodno mjesto, bolesnik dobiva lokalnu anesteziju, tako da je sam ubod - punkcija skoro bezbolna. Nakon punkcije u arteriju se uvodi tzv. uvodnica koja služi za lakše manipuliranje kateterima. Kateterom (duga uska cijev, 2 mm) se kroz aortu dolazi do srca odnosno koronarnih krvnih žila. Zatim se ubrizgava kontrasno sredstvo koje omogućava da se koronarne krvne žile prikažu na rendgenskom ekranu, te da se točno prikažu mjesta mogućih suženja odnosno začepljenja. Tijekom zahvata dolazi do pojave vrućine u glavi i tijelu koja nastaje kao posljedica davanja kontrasta prilikom slikanja srčane šupljine (ventrikulografije). Pretraga se izvodi u laboratoriju za kateterizaciju srca.

Sanader je na sudu izjavio kako je jučer popodne dogovoren njegov pregled na Rebru te da je danas mislio da ide u bolnicu a ne na sud.

(na slici: Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, branitelji Ive Sanadera)

"Moram reći radi javnosti i radi vas, da sam već bio na pregledu na Rebru 5. rujna i da je liječnik već tada predložio koronarografiju. Nije rekao termin, prepustio mi je da to odlučim. Mislio sam da ću biti pušten uz jamčevinu i da ću to napraviti od kuće. Problemi su se pogoršali i u nedjelju sam tražio opet pregled", kazao je Sanader.

Vladimir Gašparević, stalni sudski vještak, potvrdio je da Sanader ima problema s nepravilnim radom srca, te da ga muči povišeni tlak, poremećaj metabolizma masnoća, koji uz druge, dodatne faktore kao što su dob, obiteljska anamneza i spol predstavljaju riziko faktore koronarnog zbivanja. Već je 5. rujna bila predložena koronarografija, koja do sada nije učinjena. "Pacijent i dalje navodi iste tegobe, i 23. listopada je zbog navedenih tegoba tražio liječničku pomoć. Pregledan je 27. listopada, kada je opet savjetovana koronarografija prije početka sudske rasprave".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara