Sanaderu prijeti "kazna" u vrijednosti kazaljke jednog od njegovih satova

SRAMOTNO je ono što su novinari danas mogli čuti nakon zasjedanja saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je nakon višesatnog zasjedanja odlučilo da premijer Sanader u roku od 15 dana Povjerenstvo mora izvijestiti o tome kako je kupio skupocjene satove ili mu u protivnom prijeti "kazna" od - tri do pet tisuća kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zatražilo je od Ive Sanadera očitovanje o sadržaju novinskih natpisa koji se odnose na skupocjene ručne satove koji su dio njegove privatne imovine. Povjerenstvo se premijeru obratilo pitanjem "da li ste vlasnikom ručnih satova, te kolika je njihova pojedinačna i ukupna vrijednost?"

Povjerenstvo je zatražilo da ga Sanader u roku od 15 dana izvijesti kako je stekao naveden satove te da navede koji su izvori i način stjecanja tog dijela imovine. Povjerenstvo je u svom zahtjevu napomenulo da je prema odredbama zakona izvješćivanje o imovini temeljna obveza svih dužnosnika budući da predstavlja temeljnu mjeru ocjene mogućeg utjecaja na nepristranost dužnosnika.

Napomenimo, da je zakonom predviđen rok od 15 dana u kojem dužnosnik, u ovom slučaju predsjednik Vlade, treba odgovoriti na pitanje o porijeklu imovine, ili mu u protivnom prijeti novčana kazna od tri do pet tisuća kuna.

Također, zakon propisuje kako se u procjene sukoba interesa posebno vodi računa o prirodi dužnosti koju dužnosnik obavlja.

"Molimo vas da osobnom izjavom koja će otkloniti sve dvojbe iskazane u hrvatskoj javnosti, udovoljite zamolbi povjerenstva", stoji u zahtjevu upućenom Sanaderu.

Dvojbene pokretnine

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko istakao je da namjera tog saborskog tijela nije donositi sudove ili mijenjati zakone već djelovati u skladu sa zakonskim okvirima.

Obaveza prijave imovine je zakonska obaveza dužnosnika kao i način stjecanja imovine. Povjerenstvo nema ovlasti definirati pojam imovine već dužnosnik sam prema svojim normama procjenjuje koji je dio, u ovom slučaju pokretnina, relevantan za prijavu, pojasnio je Leko.

Marija Bajt je istakla kako je Sanader pred spomenutim saborskim povjerenstvom tretiran kao i svi drugi građani Hrvatske.

"Nitko od dužnosnika nije na imovinskim karticama prijavio vrijednost pokretne imovine za osobne potrebe, dok - kao što znamo - nekretnine (vozila, plovila, zrakoplovi) ili štednja u banci jesu." - pojasnila je.

"Sve što smatraju vrijednim za navesti u upitniku to i trebaju navesti", odgovorila je Bajt na pitanje trebaju li dužnosnici u imovinskoj kartici navesti i ovako skupocjene pokretnine kao što su Sanaderovi satovi

Z.A./I.K.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara