Sankcije za Karadžićeve suradnike

OSOBE koje podupiru i štite osumnjičene za ratne zločine, pa tako i Radovana Karadžića, bit će pod pritiskom međunarodne zajednice i domaćih vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi se onemogućile takve aktivnosti, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornik Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) Oleg Milišić.

Potvrdivši kako visoki predstavnik Paddy Ashdown snažno zagovara novu vrstu pristupa privođenju osumnjičenih za ratne zločine pa tako i Karadžića, Milišić je kazao kako to podrazumijeva onemogućavanje mreže koja štiti takve osobe. Osim toga i dalje će se nastaviti s naporima za uhićenje onih koje traži Tribunal u Den Haagu.

´To će biti usmjereni pritisak na mreže i pojedince koji su, sasvim je pouzdano, povezani s organiziranim kriminalom´, kazao je Milišić.

On je odbio objasniti postoji li jasno saznanje o tome tko je u tim mrežama i na koje pojedince će pritisak biti usmjeren kazavši samo kako, za početak, vlasti Republike Srpske znaju ´odakle i prema kome trebaju krenuti´.

Najavljeni pritisak na Karadžićeve suradnike u svakom će slučaju imati političku i financijsku dimenziju a mjere koje će biti poduzete ne bi trebale naškoditi običnim ljudima u Republici Srpskoj.

Glasnogovornica banjalučkog odjela OHR-a Sonja Pastuović u srijedu je kazala kako postoje podaci da se financijska potpora Karadžiću osigurava zahvaljujući carinskim prijevarama.

Prema tvrdnjama medija u BiH, najmoćnije osobe u lancu potpore bivšem vođi bosanskih Srba su trgovac naftom Momčilo Mandić, nekadašnji šef Karadžićeve policije, te Milovan Cicko Bjelica, neformalni lider Srpske demokratske stranke (SDS) u istočnom dijelu BiH.

Bjelicu, koji obnaša dužnost predsjednika općinskog vijeća Srpskog Sarajeva, smatra se neposrednom sponom između vrha SDS-a i Karadžića.

Bivši zapovjednik SFOR-a general John Sylvester prošle je godine uputio otvoreno pismo Bjelici u kojemu ga je upozorio kako je međunarodna zajendica svjesna njegovih ´podzemnih´ političkih veza upozorivši ga da bi zbog toga mogao snositi posljedice.

Visoki predstavnik Ashdown ranije ovog tjedna izjavio je kako su vlasti srpskog entiteta izbjegle surađivati pri privođenju ratnih zločinaca dodavši kako odgovornost za takvo stanje posebice snosi Srpska demokratska stranka.

Glasnogovornica tužiteljstva ICTY-a Florance Hartmann nedavno je izjavila kako se najveći dio od 24 optuženika koji su još na slobodi i dalje krije na području Republike Srpske i SR Jugoslavije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara