SARAJEVo: PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA o špilji VJETRENICi

Monografija "Vjetrenicapogled u dušu zemlje" autora Ive Lučića predstavljena je danas u Sarajevu, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) i pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade Federacije BiH i ministra kulture Gavrila Grahovca. L

Monografija o špilji Vjetrenici, najvećoj poznatoj i vjerojatno najljepšoj dinarskoj špilji, koja se nalazi u Popovu polju u jugoistočnoj Hercegovini, prva je sustavna znanstveno-popularna studija o tom prirodnom fenomenu, istaknuto je na predstavljanju.

Ministar prostornog uređenja i okoliša Federacije BiH Ramiz Mehmedagić kazao je kako je "monografija o Vjetrenici rezultat naporna i dugogodišnjeg istraživanja". Zahvalio je autoru Lučiću na radu koji je, kako je kazao, dragocjen dar kojim se BiH uvijek može legitimirati izvan svojih granica.

Špilja Vjetrenica na posebni način povezuje Hrvatsku i BiH, kazao je akademik Ljubomir Berberović, napomenuvši da monografija o njoj treba biti poticaj susjednim državama da bolje surađuju u proučavanju prirodnih bogatstava, koja su u mnogo čemu zajednička.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Razreda za prirodne i matematičke znanosti ANUBiH Mihovil Vlahinić ističe kako monografija o špilji Vjetrenici "otkriva čudesnu ornamentiku krasa" te da je poticaj snažnijoj međunarodnoj suradnji u sprječavanju uništavanja krasa kao prirodnog blaga.

Predsjednik Speleološkog društva BiH Jasminko Mulaomerović kazao je kako se populariziranjem špilje Vjetrenice monografijom o njoj potiče i razvoj speleologije u BiH.

O špilji Vjetrenici govorio je i prof. geologije na Građevinskom fakultetu u Sarajevu Mirza Bašagić, a autor Ivo Lučić izložio je najvažnije značajke i povijest istraživanja te špilje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara