"Sasvim je normalno da se državne tvrtke kadrovira po stranačkom ključu"

DARKO VULETIĆ, čelnik HSS-a i Hrvatskih šuma, izjavio je večeras u Otvorenom da je "sasvim normalno" da se državne tvrtke kadroviraju po stranačkom ključu.

Vuletić je na taj način odgovorio na komentare vezane uz najnovije kadrovske izmjene u Podravki, gdje su usprkos toga što država ima samo 27 posto dionica poduzeća, mjesta u Nadzornom odboru podijelili članovi HDZ-a i HSS-a.

Vuletić također smatra kako je sasvim normalno da uprava državnih tvrtki prilikom poslovanja vodi računa o politici Vlade.

Milan Horvat iz Fima Holdinga, tvrtke koja posjeduje 10 posto Podravke, izjavio je kako ona nije uspjela dobiti mjesta u Nadzornom odboru, ali se nada da će to uspjeti za 1 do 4 godine.

Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore i bivša predsjednica Upravnog odbora JANAF-a, izjavila je kako se vodeća mjesta državnih tvrtki trebaju prepustiti profesionalcima, odnosno osobama "koje znaju biznis". S druge strane, i ona smatra kako u nadzornim odborima trebaju biti predstavnici države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roland Žuvanić, bivši ministar pomorstva, prometa i veza, pak, smatra kako će se političari u upravi državnih tvrtki prije voditi političkim nego stručnim ili poslovnim kriterijima. Interes ostanka na vlasti bi mnoge od tvrtki opteretio s odlukama koje su popularne, ali u tržišnom ili stručnom smislu neodržive.

Đurđica Klancir, urednica Business.hr, pak, smatra kako je s najnovijom podjelom kadrovskih karata Podravka "prestala biti kompanijom", te kao primjer da se u Nadzornom odboru, prema nekim navodima nalazi i privatna liječnica Josipa Friščića.  Također je glavni razlog zbog kojih su se odužili postizborni pregovori HDZ i HSS bio upravo raspored mjesta u Podravci.

Klancir također ne vjeruje da će nova uprava poboljšati stanje u Podravci, jer je riječ uglavnom o istim, ali malo drukčije raspoređenim imenima iz stare uprave. Za Klancir je trenutni model kadrovskih rješenja u državnim tvrtkama "prizemni mehanizam privezanosti uz vlast" te da u njima "menadžeri nisu menadžeri".

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara