Šatorašice optužuju J. Kosor da je zbog nje nekoliko tisuća branitelja izvršilo samoubojstvo

Šatorašice optužuju J. Kosor da je zbog nje nekoliko tisuća branitelja izvršilo samoubojstvo

Foto: FAH

DVIJE šatorašice umirovljena poručnica Zorica Gregorić i udovica branitelja koji je počinio suicid Tanja Polić Marković bivšu premijerku Jadranku Kosor prijavile su DORH-u za veleizdaju i zloporabu položaja.

Kaznenu prijavu podigle su protiv nje jer je optužuju za veleizdaju te zlouporabu položaja i ovlasti zbog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji iz 2004.

"U namjeri da ostvari cilj donošenja Zakona čijim propisima se onemogućuju branitelji oboljeli od PTSP-a i članovi njihovih obitelji u ostvarivanju svojih prava imenovala je članove radne skupine za izradu Zakona", stoji u prijavi.

Prijavile je DORH-u

U prijavi navode da je zbog tog Zakona 36.000 branitelja oboljelih od PTSP-a podnijelo zahtjev za utvrđivanje statusa HRVI zbog oboljenja te da su im zahtjevi odbijeni zbog zastare zbog čega je tvrde suicid izvršilo nekoliko tisuća branitelja.

U kaznenoj prijavi navode kako je u razdoblju od veljače 2004. godine do prosinca 2004. godine, u svojstvu državnog dužnosnika kao potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske zadužene za socijalna pitanja i ministrica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, iskoristila ovlasti i utjecaj najvišeg položaja u hijerarhijskom ustroju izvršne vlasti te bez da je obrazložila relevantne razloge za donošenje zakona po hitnom postupku  inicirala, i sa radnom skupinom koju je osobno imenovala izradila nacrt i prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te isti Zakon uputila u saborsku proceduru, iako je "znala i morala znati da je donošenje zakona u hitnom postupku, sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora opravdano samo ukoliko to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi", stoji u kaznenoj prijavi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara