Saudijska Arabija prva na svijetu po uvozu oružja, druga je Australija

Saudijska Arabija prva na svijetu po uvozu oružja, druga je Australija
Ilustracija: 123rf

AUSTRALIJA je postala druga najveća uvoznica oružja svrstavši se iza Saudijske Arabije, objavio je švedski think-tank na temelju podataka instituta Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), piše u ponedjeljak njemačka novinska agencija dpa.

Od 2017. do 2018. Australija je s četvrtog skočila na drugo mjesto, navodi SIPRI, a razlog za to je kupnja novih zrakoplova i podmornica, objavila je mreža ABC.

Posljednjih godina Australija je povećala uvoz vojnih zrakoplova i brodova zbog ocjene da je sigurnosno stanje u regiji pod povećanom prijetnjom.

Kina na trećem mjestu

Prvo mjesto među uvoznicima oružja zauzima Saudijska Arabija, a Kina se sa šestog mjesta u 2017.  popela na treće u 2018. 

Indija je s drugog pala na četvrto mjesto. 

Istodobno, australska konzervativna vlada nastoji zemlju svrstati među 10 najvećih izvoznika oružja do 2027., ali čini se da u tome posustaje jer je s 18. mjesta u 2017. pala na 25. u 2018. 

"Australija ulaže 200 milijarda dolara u izgradnju obrambenih kapaciteta", navodi ured glasnogovornika ministarstva obrane za dpa.

Prve četiri izvoznice oružja su Sjedinjene Države, Rusija, Francuska i Njemačka, a peto mjesto u 2018. zauzela je Španjolska koja se na to mjesto popela s devetog u 2017. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara