Saudijska televizija objavila: Nestali novinar Khashoggi je mrtav

Saudijska televizija objavila: Nestali novinar Khashoggi je mrtav
Foto: EPA

SAUDIJSKA televizija objavila je kako je saudijski novinar Jamal Khashoggi koji je pisao za Washington Post mrtav te da je to smrti došlo nakon svađe i sukoba u konzulatu u Istanbulu, javljaju svjetski mediji.

Saudijske vlasti osnovale su komisiju koja će istražiti kako je točno došlo do smrti novinara te ima rok od mjesec dana da istraži sve i preda vlastima izvješće o slučaju. U komisiji će biti dužnosnici iz službe nacionalne sigurnosti te ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova.

Pritvoreno 18 Saudijaca

Rasprave između Khashoggija i onih koji su ga dočekali pri dolasku u konzulatu prerasle su u svađu i fizički sukob koji je završio njegovim ubojstvom, javlja saudijska televizija. 

18 Saudijaca je pritvoreno. General Ahmed al-Assiri je otpušten s dužnosti.

Nestanak novinara

Jamal Khashoggi je 2. listopada ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi preuzeo dokumente potrebne za vjenčanje sa zaručnicom iz Turske, ali iz konzulata nikada nije izašao.

Turska je optužila Saudijsku Arabiju za ubojstvo novinara te je od te optužbe iz njenih obavještajnih službi izašlo pregršt informacija, uključujući audiosnimku navodnog ubojstva. Saudijska Arabija je nijekala bilo kakvu povezanost s nestankom novinara, a njihov generalni konzul je u međuvremenu otišao iz Turske.

Stravični napisi o mučenju

Prema informacijama koje su objavili turski mediji pozivajući se na obavještajne izvore, Jamala Khashoggija je u konzulatu ubio tim od 15 visokih dužnosnika vlade Saudijske Arabije te njihovih operativaca obavještajnih službi. Oni su navodno došli u Istanbul u dva odvojena leta, a nedugo nakon nestanka novinara su napustili Tursku. Objavljena je audiosnimka za koju turski obavještajci govore da dokazuje ubojstvo, ali i njegove strašne detalje.

Objavljeno je tako i da je Khashoggi mučen, da su mu odrezani prsti, a potom i odrubljena glava.  Nakon odlaska konzula, pretražena je njegova rezidencija, prije nje je pretražen i sam konzulat, a od jučer se traga za novinarovim tijelom.

Tursko tužiteljstvo skupilo je svjedočanstva turskih zaposlenika saudijskog konzulata u Istanbulu u okviru istrage o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija, u aferi koja poprima obrise velike krize između Rijada i njegovih zapadnih saveznika nakon što je Donald Trump rekao da je vjerojatno mrtav. 

Pretražena šuma i saslušani članovi konzulata

Ukupno je 15 članova osoblja konzulata saslušano, istaknula je privatna TV kuća NTV. Turske vlasti pretražile su ovog tjedna zgradu konzulata i rezidenciju saudijskog konzula. 

Turski istražitelji pretražili su park-šumu u Istanbulu, pregledali snimke videonadzora od 2. listopada, na dan nestanka Jamala Khashoggija, na kojima se vidi najmanje jedno vozilo s diplomatskim tablicama kako ondje ulazi nakon što je napustilo konzulat, po medijima. 

Novinar nije viđen otkad je posjetio konzulat u Istanbulu zbog administrativnog posla a turski dužnosnici tvrde da ga je ubila specijalna postrojba poslana iz Rijada. 

"Vrlo ozbiljne posljedice"

Američki predsjednik koji je prvo nastojao biti obziran spram saudijskog saveznika, prvi put je u četvrtak rekao da je taj novinar vjerojatno mrtav, prijeteći Saudijskoj Arabiji "vrlo ozbiljnim" posljedicama ako se njezina odgovornost potvrdi. 

Washington je, međutim, odlučio dati dodatni rok od "nekoliko dana" Saudijcima da objasne nestanak tog novinara, rekao je šef američke diplomacije Mike Pompeo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara