Scheffer o prioritetima OESS-a za 2003. godinu

BORBA protiv teroriozma, suzbijanje prekograničnoga organiziranoga kriminala, trgovine ljudima, oružjem i opojnim drogama te očuvanje sigurnosti bit će glavni prioriteti nizozemskog predsjedanja OESS-om u ovoj godini, rekao je u ponedjeljak u Beču, obraćajući se članovima Stalnog vijeća OESS-a novi predsjedatelj, nizozemski ministar vanjskih poslova, Jaap de Hoop Scheffer.

Istaknuo je da je demokracija dobro upravljanje državom ključ za održavanje stabilnosti i sigurnosti.

´Razvitak i poštivanje demokratskih principa, vladavina prava, te dobro upravljanje državom pomoći će u zaštiti društva od svih oblika novih prijetnji i destabilizacije´, istaknuo je značenje daljnjega jačanja i ravnoteže između tri osnovne dimenzije OESS-a: ljudske, gospodarsko-ekološke i političko-vojne i njihovu važnost u borbi protiv terorizma i svih oblika nasilja i zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izrazio je očekivanja kako će se kriza u Moldaviji i Bjelorusiji riješiti mirnim diplomatskim putem. ´Sigurnost je više od nadzora oružja i prevladavanja političkih različitosti´, istaknuo je novi predsjedatelj OESS-a, te dodao, da bez poštivanja ljudskih prava, prava manjina i svih etničkih skupina, te gospodarskoga i ekološkog razvitka nema održive sigurnosti i postizanja trajnog mira.

Zauzeo se za provođenje administrativnih reformi u OESS-u, kako bi ta međunarodna organizacija bila još učinkovitija. Novi predsjedatelj OESS-a Jaap de Hoot Scheffer, posebno je pozdravio rad misija OESS-a na terenu, rekavši kako su one važan instrument i ´uho´, organizacije, te dodao da se sve članice moraju zauzeti da misije budu učinkovitije u ispunjavanju njihove zadaće, razvitku sigurnosti i stabilnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara