EU pozdravlja govor ministra Picule na OESS-u u Beču

DANSKO predsjedništvo Europske unije u četvrtak je pozdravilo govor hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule pred Stalnim vijećem OESS-a u Beču, gdje je govorio o dosadašnjim postignućima Hrvatske u ispunjavanju njezinih međunarodnih obveza.

´Izražavamo posebno zadovoljstvo zbog informacija koje nam je ministar Picula danas predočio´, kaže se u izjavio danskog predsjedništva EU-a objavljenog u Kopenhagenu. Danska veleposlanica pri OESS-u u Beču Kirsten Biering, prethodno je tu izjavu pročitala na sastanku Stalnog vijeća OESS-a u Beču.

Picula je na sastanku OESS-a u Beču obznanio namjeru Hrvatske da početkom 2003. podnese kandidaturu za članstvo u EU.

EU u svojoj izjavi pozdravlja potpisivanje Protokola između Hrvatske i SR Jugoslavije s kojim se uspostavlja prijelazni režim na poluotoku Prevlaci i kojim je okončana promatračka misija UN-a koja se tamo nalazila od 1992.

´EU pozdravlja taj sporazum koji ide u pravcu definitivnog rješavanja graničnih pitanja. Nadamo se da će i za druga sporna granična pitanja biti nađeno analogno rješenje´ kaže se u izjavi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU također pozdravlja i sporazum o korištenju rijeke Save kao, ´važan element regionalne suradnje´.

U pogledu Zakona o nacionalnim manjinama koji se nalazi u saborskoj proceduri, predsjedništvo EU-a podsjeća na svoju izjavu od 6. prosinca u kojoj ističe da budući zakon ´treba voditi računa o preporukama visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine, Venecijanske komisije VE te o međunarodnim konvencijama o tom pitanju i također da taj zakon treba omogućiti manjinama da sačuvaju dosad stečena prava i da budu adekvatno zastupljene u parlamentu i u drugim institucijama´. EU podzravlja izjave o namjerama hrvatske Vlade da ubrza proces povratka srpskih izbjeglica.

Dansko predsjedništvo EU-a ističe da Hrvatska mora uspostaviti i punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. ´Nakon napetosti posljednjih tjedana, EU podsjeća da želi da se između Zagreba i Haaga mora uspostaviti potpuna suradnja´. Stoga, ´general Gotovina mora biti predan haškom tribunalu, a predstavnicima tribunala mora se omogućiti da saslušaju generala Bobetka´, kaže se u izjavi.

EU također ističe važnost ´dugoočekivane reforme pravosuđa u Hrvatskoj te razvoja pravosudnih kapaciteta kako bi se procesi za ratne zločine mogli voditi na pravedan i transparentan način´ kaže se u izjavi danskog predsjedništva EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara