SDP se ne želi odreći zastupničkih povlastica: Odbili raspravljati o MOST-ovom prijedlogu

SDP se ne želi odreći zastupničkih povlastica: Odbili raspravljati o MOST-ovom prijedlogu

Foto: FAH

NA dnevni red uvršten je prijedlog MOST-a da se ukinu privilegije zastupnicima. Ukupno je 81 zastupnika glasovalo za uvođenje u dnevni red, dok ih je 57 iz redova SDP-a bilo protiv, a tri su bila suzdržana.

Socijaldemokrati koji su se nakon gubitka vlasti vratili u saborske klupe na zastupničku plaću protive se tome da se uopće uvrsti prijedlog na glasovanje, a po kojem bi zastupnici nakon isteka mandata ostali bez povlastica.

Naime, po sadašnjem zakonu saborski zastupnici kojima je istekao mandat, a novi nisu osvojili, imaju pravo na šest mjeseci primati punu zastupničku plaću dok bi ostalih šest mjeseci primali pola zastupničke plaće, što je opet daleko više od prosječne hrvatske plaće.

Ovakav postupak socijaldemokrata nije jasan glasnogovorniku MOST-a Nikoli Grmoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grmoja: SDP je u pregovorima s nama bio za ukidanje povlastica

"Nije mi jasno zašto su SDP-ovci odbili taj prijedlog kojeg su prihvatili za vrijeme naših pregovora s njima", rekao je Grmoja.

Zastupnik Mosta Ivan Kovačić još je u ponedjeljak potvrdio da MOST ima spreman zakonski prijedlog po kojemu bi se ukinuo dio prava saborskih zastupnika, među njima naknada plaće u prvih godinu dana nakon isteka mandata, no neizvjesno je hoće li za to dobiti potporu većine zastupnika.

Čelnici klubova HDZ-a i SDP-a o tome se još ne žele očitovati, no HDZ-ovci su prihvatili uvrštavanje te točke u dnevni red.

“Prijedlog promjene zakona je već napisan, bit će predan na prvoj sjednici Sabora ili radnim tijelima, vidjet ćemo kako ide procedura. One beneficije koje zastupnici imaju nakon mandata šest mjeseci na punu i šest mjeseci na pola plaće smatramo kako se to treba ukinuti, a to se u stvari odnosi samo na nove zastupnike, ove u osmom sazivu Sabora. Nećemo ukidati nikakva stečena prava prijašnjim zastupnicima”, objasnio je Kovačić prije nekoliko dana u Saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara