SDP traži istragu: "Pliva je prodana uz arije u Veroni, a Ina uz zvuk čardaša"

SDP traži istragu: "Pliva je prodana uz arije u Veroni, a Ina uz zvuk čardaša"

Tekst: P.V.
Foto: Bruno Konjević / Cropix

"SVE INDICIJE govore da će Ina postati Pliva iako to SDP ne bi želio", rekao je u Saboru Gordan Maras podsjećajući tako na aferu Verona koju je otkrio Index. Maras je predstavio SDP-ovu inicijativu za osnivanjem istražnog povjerenstva koje bi trebalo pregledati dopunske ugovore sklopljene između Vlade i MOL-a.

"Pliva je prodana uz zvukove arija iz Verone. Ne bi bilo dobro da Ina bude prodana uz svirku čardaša i dogovore koji su bili daleko od očiju hrvatskih građana", kazao je Maras i dodao kako SDP smatra da bi ugovore s MOL-om, ukoliko se pokaže da su sklopljeni ilegalno, trebalo raskinuti i tako zaštititi građane od dodatne štete.

HDZ traži da povjerenstvo istraži i Račanovu vladu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetka je to situacija u kojoj su se HDZ i SDP oko nečega složili. Naime, HDZ-ovci se također zalažu za osnivanje takvog povjerenstva, ali dodaju kako bi se istraga trebala proširiti i na 2002. godinu, odnosno početak privatizacije Ine koja je započela u vrijeme Vlade Ivice Račana. SDP se s tim složio, uz napomenu kako očekuju odgovor na pitanje zašto je MOL prošle godine dobio upravljačka prava iako za to nema dovoljan broj dionica.

Vodeća opozicijska stranka želi da se istraži i zašto je HDZ odlučio na sebe preuzeti plinski biznis koji će građane, kako kažu, koštati četiri milijarde kuna, tko je sve sudjelovao u pregovorima o izmjeni ugovora, koji su konzultanti na tome zaradili, zašto se u privatizaciju Ine nije uključila još neka tvrtka, je li oštećen državni proračun, jesu li Vlada i Sabor o svemu dobivali redovite izvještaje... Neodgovorenih pitanja ima mnogo, jasno je jedino da u cijeloj priči nije baš sve čisto. Na to je, uostalom, upozoravao još i Stjepan Mesić, nakon čega mu je tada već bivši premijer Sanader prijetio da će javnosti predočiti i njegovo "prljavo rublje".

Kajin: Oko Ine i Podravke uvijek isti ljudi

Podrška za osnivanje povjerenstva koje će istražiti prodaju Ine stigla je i iz redova zastupnika HNS-a i IDS-a. "Zašto se i oko Ine i oko Podravke pojavljuju uvijek isti ljudi? Tako je bilo 2002. godine, a tako je i danas", kaže Damir Kajin koji ističe da na pogrešne poslovne odluke ljudi imaju pravo, ali pritom ne smiju u svoje džepove strpati niti jednu kunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara