SDP u veljači popularniji od HDZ-a

S 26,7 posto osvojenih glasova građana anketiranih o popularnosti političkih stranaka u Hrvatskoj, SDP Ivice Račana nalazi se na prvom mjestu rang liste. Vladajući HDZ na drugom je mjestu s 24,6 posto glasova.

Treće mjesto zauzima HNS s 9,8 posto glasova, a najveći porast popularnosti u postocima bilježi HSP koji je s 5,7 posto u siječnju narastao na 8,3 posto za protekli mjesec. Večernji list je telefonsku anketu proveo 23. i 24. veljače na uzorku od 900 ispitanika.

Ovakav raspored popularnosti politički analitičari tumače time što je HDZ izgubio određeni broj glasova javnosti zbog pritiska EU na Vladu oko generala Gotovine, te mogućeg odgađanja početka pregovora Hrvatske s EU-om 17. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP prema analitičarima nije učinio neke pozitivne korake na unutarnje-političkom planu koji bi bili zaslužni za bolji rezultat, nego je njegovo vodeće mjesto prvenstveno rezultat slabije potpore birača HDZ-u. Čak štoviše, SDP je proteklih dana spominjan u negativnom kontekstu zbog istraživanja brodogradilišta "Viktor Lenac" i povezanosti čelnika te tvrtke Damira Vrhovnika s vodećim SDP-ovcima.

HSP svoj uspjeh također može zahvaliti HDZ-ovom padu jer se ekstremno desni birači HDZ-a orijentiraju prema pravašima osobito po pitanjima generala Gotovine i sličnima, a koja uvelike određuju kome će biračka desnica dati svoj glas.

Prema analizi Večernjeg lista, HSP je porast popularnosti stekao i marljivošću rada svojih članova kako u Saboru tako i na terenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara