SDP-ovci Bajiću dali novi nadimak: Stand Bajić

SDP-ovci Bajiću dali novi nadimak: Stand Bajić

Tekst: J.D./I.Ka.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)


U HRVATSKOM saboru danas se održala rasprava o imenovanju Mladena Bajića za treći mandat na čelu Državnog odvjetništva. Izlaganje Zorana Milanovića podiglo je pravu buru u Saboru i sukob s potpredsjednikom te institucije Ivanom Jarnjakom.

Milanović je održao jedan od svojih standardno retorički ispoliranih govora, u kojemu je preko DORH-a kritizirao vlast, rekavši da glavni državni odvjetnik nije zaista nepristrana osoba, jer ga imenuje Vlada, a dodao je i da je protekli mandat pokazao kako DORH-u nedostaje "voljni moment" za rješavanje najtežih slučajeva.

Njegovo izlaganje je, podrazumijeva se, izazvalo cijelu seriju ispravaka netočnih navoda iz HDZ-ovih klupa. Problem je bio u tome što većina tih ispravaka zapravo i nisu bili ispravci netočnih navoda, nego direktni napadi na Milanovića.

Bebić: 90 posto ispravaka netočnih navoda nisu ispravci netočnih navoda

To je priznao i sam predsjednik Sabora Luka Bebić, koji je rekao: "Po mojoj slobodnoj procjeni, 90 posto ispravaka netočnih navoda nisu ispravci netočnih navoda, zato vas molim da se točno pozovete na navod koji ispravljate".

SDP-ovci su nekoliko HDZ-ovih zastupnika prekinuli lupanjem po klupama.

Bebić se nakon serije HDZ-ovih izlaganja povukao i prepustio mjesto Jarnjaku, upravo u trenutku kad je Milanović prijavio povredu poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hvala vam na dobronamjernim lekcijama, ali slušajući ove ispravke, samo je jedan bio legitiman ispravak netočnog navoda. Sve drugo je obična manipulacija, to je bilo tužno gledati", rekao je Milanović. Upravo kad je htio nastaviti, Jarnjak je odlučio da mu je isteklo vrijeme.

Uvaženi zastupniče

"Uvaženi zastupniče, isteklo vam je vrijeme."

"Niste prekidali druge, pustite sada mene da kažem", rekao je Milanović.

"Ne mogu vas pustiti da govorite, jer vam je isteklo vrijeme", odgovorio je Jarnjak.

"Vidite kako ste revni u provođenju zakona kad vam odgovara. Neću na vas galamiti, ali nepošteni ste, no nećete me isprovocirati", ustrajao je Milanović iako se čula samo svaka treća njegova opaska.

Prvo, drugo, treće, drugo

"Oduzimam vam riječ, ne možete govoriti. Uvaženi zastupniče, oduzimam vam riječ", nastavio je Jarnjak, a onda krenuo u malo konfuzno objašnjenje:

"Vi ste se javili za povredu poslovnika, što je djelomično točno. Drugo, vi ste prvi povrijedili poslovnik, jer se niste držali zadanog vremena. Treće, dobacujete iz klupe, na što nemate pravo. Nemojte druge prozivati ako to činite sami. Drugo, molim zastupnike, ako imate potrebu javiti se, onda to učinite po poslovniku i proceduri, a ne tu lupati po klupama", zaključio je raspravu Jarnjak.

"Bajiću palac dolje"

Vladimir Šeks odgovorio je na SDP-ovo neslaganje da se Bajiću da još jedan mandat riječima: "Bačena je loptica u dvorište SDP-a i zato Bajiću palac dolje".

Šeks je kazao da bi se prihvaćanjem SDP-ova zahtjeva da se odbije Bajićevo imenovanje poslala poruka: zaustavite ovoga koji želi napraviti reda i kod kojeg nema nedodirljivih. Dodao je da "nema Elliota Nessa, ali nema niti Elliota Nessa po željama i narudžbama iz SDP-a". Na to su mu iz SDP-a poručili kako je malo pobrkao kronologiju.

SDP-ovac Stazić je kazao kako SDP nije protiv Bajića nakon što je ovaj pokrenuo kaznene prijave protiv SDP-ovaca, već da je glavni državni odvjetnik to pokrenuo nakon što je SDP najavio da ga neće podržati.

Stand Bajić

SDP-ovac Arsen Bauk dodijelio je Bajiću nadimak Stand Bajić zbog prijava koje drži na stand by-u u svojim ladicama.

Ivan Drmić iz HDSSB-a također je protiv toga da se Bajiću da još jedan mandat. "Mladen Bajić nije kao Elliot Ness već kao Aleksandar Ranković koji je državne mehanizame koristio za političke obračune", rekao je Drmić. Drmić smatra da je Bajić uvijek igrao za sebe, vukao poteze da bi opstao te da snosi ne samo moralnu već i kaznenu odgovornost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara