SDP-ovci pozvali Palarića da odmah podnese ostavku

SDP-OVI saborski zastupnici pozvali su danas čelnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića da pred Hrvatskim saborom odmah podnese ostavku zbog, kako tvrde, legaliziranja nezakonito formiranih vlasti i izigravanja volje birača u nekim sredinama, a posebno u Sisku.

Iako su svi zastupnici poduprli najavu Vlade o raspuštanju vlasti u sredinama gdje je utvrđeno da je formirana na temelju bjanko ostavki, oporba je u raspravi ocijenila da Vladine izmjene zakona o lokalnim izborima nisu potrebne jer ne sprječavaju trgovinu vijećničkim mandatima, a SDP je svu krivicu za takve nezakonitosti svalio na Palarićev ured.

Palarića su prozivali da je svojim nečinjenjem legalizirao nezakonito konstituiranu vlast i prevaru birača u Sisku, Drenovcima i još nekim sredinama, da reagira samo kada i ako to traži HDZ, da je svojom izjavom novinarima da o svemu pitaju premijera Ivu Sanadera pokazao da se struka ništa ne pita u problemima oko formiranja lokalnih vlasti, već da o svemu odlučuje politika.

"Ne odlučuje Palarić ni o čemu, premijer donosi odluku, a premijer nikako da shvati da su građani u Sisku rekli da neće Dinka Pintarića (HDZ) za svoga gradonačelnika i na izborima ga maknuli, a Pintarić je mimo njihove volje ponovno postao gradonačelnik", kazao je Nenad Stazić (SDP).

SDP-ovac Davorko Vidović, nedavno smijenjeni sisački gradonačelnik, rekao je da bi Palarić samo zbog Siska trebao odmah podnijeti ostavku jer je, kaže, dopustio da se skupina vijećnika ilegalno proglasi gradskom vlašću i tako izigra volju 40.000 Siščana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavio je amandman na Vladine zakonske izmjene po kojemu bi Vlada, ako neki vijećnik dovede do promjene volje birača, po sili zakona raspisala izvanredne izbore, a čime bi se, tvrdi, onemogućilo Palarićev ured u namjeri da po svaku cijenu očuva vlast jedne stranke.

HDZ-ovi zastupnici odbacili su prozivke SDP-ovaca da je u Sisku bilo trgovine vijećničkim mandatima, već tvrde da su se dva SDP-ova gradska vijećnika, nezadovoljni Vidovićem kao gradonačelnikom, legalno pridružila ostalima koji su mu izglasali nepovjerenje.

Ivanka Roksandić (HDZ) manipulacijom vlasti smatra Vidovićev otpor da napusti prostorije sisačkog poglavarstva i angažiranje zaštitara.

Ruža Tomašić (HSP) Vladine je izmjene ocijenila nepotrebnima, ustvrdivši da je na njezinu stranku otvorena nesmiljena hajka u medijima i politici da najviše trguje mandatima, što odlučno odbacuje.

"HSP niti je prodao hrvatski teritorij, niti je predao generale Haagu, niti je sudjelovao u privatizacijskoj pljački, a samo zato što rastemo kao stranka na nas je otvorena hajka", kazala je.

IDS-ovci Damir Kajin i Valter Poropat prozvali su SDP da je izigrao volju birača jer je u Labinu koalirao s HDZ-om. "To je isto moralna katastrofa", poručio je Kajin.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara