Sedam smrtnih grijeha Gabrijele Lažac

Sedam smrtnih grijeha Gabrijele Lažac
Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek

U KATOLIČKOJ ideologiji postoji mnogo bizarnih, smiješnih i suludih koncepata, od kojih je vjerojatno najluđi transupstancijacija. Transupstancijacija ili pretvorba naučava da se tijekom služenja mise hostije i vino doslovno pretvaraju u krv i meso Isusa Krista, koje onda vjernici jedu i piju, te ih taj čin svojevrsnog vampirizma i kanibalizma nekako približava Bogu i čini dobrim ljudima. Isus se, doduše, još nije oglasio o tome kako se osjeća jer mu milijuni katoličkih vjernika stalno piju krv, no ako je vjerovati Bibliji i priči o tome kako je Isus s dvije štruce kruha i pet riba nahranio pet tisuća ljudi, onda vjerojatno ima i dovoljno krvi za donirati kako bi je svake nedjelje grgljali katolici diljem planeta.

Napiti se Isusove krvi i čalabrcnuti Isusova mesa požurila je i ministrica Gabrijela Žalac dan nakon što je autom udarila djevojčicu i otpremila je s teškim ozljedama u bolnicu.

U subotu zgazila dijete, u nedjelju otišla na krštenje

Bilo je to u subotu, 9. ožujka, no već u nedjelju je Žalac u svečanoj opravi došla na krštenje djeteta kojemu je izabrana biti kuma, iako je onda u ponedjeljak, dok je lila krokodilske suze pred novinarima, tvrdila da je bila toliko potresena time što je autom udarila dijete da nije prije mogla davati izjave. Očito ipak ne toliko potresena i izvan sebe da se dan prije nije mogla našminkati, nabaciti nakit i utegnuti se te otići od Vinkovaca do sela Jakšić pored Požege kako bi hengala s biskupom Antunom Škvorčevićem te se napojila i nahranila Isusom.

Jer poznato je da je HDZ-ova ministrica Žalac katolkinja XXL formata. Ni prva ni zadnja u HDZ-u, stranci u kojoj, po svemu sudeći, nema ateista ni protestanata, pitanje je i za muslimane, a o pravoslavcima da ne govorimo. HDZ je stranka Hrvata katolika, odnosno Hrvatica katolkinja, a ministrica Žalac je nedvojbeno jedna od najvećih. To je uostalom pokazala i kad je posjetila u bolnici djevojčicu koju je tamo smjestila - pohvalila se medijima da joj je poklonila krunicu. Valjda da moli za to da ministrica ubuduće na vrijeme produži vozačku dozvolu, a ne da tri godine vozi s nevažećom.

HDZ i Deset Božjih zapovijedi

Nema nikakve dvojbe svakome racionalnom da se članstvo u HDZ-u i poštivanje Deset Božjih zapovjedi međusobno isključuju, ali je ipak fascinantno kako je nekadašnja mlada nada premijera Andreja Plenkovića u proteklom periodu uspjela demonstrirati da je, katoličkom terminologijom, ogrezla u grijehu, tj. grijesima. I to onim najgorim, takozvanim smrtnima, koje katolici stalno čine, ali i dalje ostaju živi. Bog doista radi na misteriozne načine. Nekad mu nije bio problem poubijati tisuće egipatske djece, dok danas očito ima mnogo više hands off pristup čovječanstvu.

U svakom slučaju, prije nego se udubimo u raščlambu smrtnih grijeha ministrice Žalac, podsjetimo se koji su to: oholost, škrtost/pohlepa, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost. 

Odmah naglašavam da ćemo tematiku bludnosti preskočiti jer bi bilo doista hrvatsko-katolički viriti drugim ljudima u krevet i određivati im što smiju, a što ne smiju raditi, što je grijeh, a što nije. Čak i kada bismo se upustili u to, ne bismo mogli doseći vrhove takve prakse, rezervirane za iskusne moralizatorske voajere iz katoličkog klera i bliskih mu udruga.

Za oholost je čak optužuju i kolege iz stranke i vlade

Što se tiče oholosti, ne moramo se oslanjati na dojam koji ministrica ostavlja u javnosti, dovoljno je podsjetiti se što o njoj kažu kolege iz stranke i vlade. Oni se anonimno novinarima žale da se Žalac ponaša kao da je popila svu pamet svijeta, da stalno drugima drži lekcije o tome gdje su pogriješili, dok kod sebe pogrešku nikad ne prepoznaje. Kažu da je svađalica, uvjerena da je uvijek u pravu, pokorna samo prema velikom šefu Plenkiju, dok na druge gleda s visine, iako su svi zajedno tamo zahvaljujući milosti istog čovjeka.

HDZ-ovci su poznati po tome da će u medijima jedni druge braniti i od najgorih djela pa je indikativno koliko se žuči iz stranke i vlade anonimno prolilo po Žalac proteklih dana, kao da su njene kolege samo čekale ovu priliku da se olakšaju. Iako su sve to HDZ-ovci, čini se da im u ovom slučaju ipak treba vjerovati na riječ jer ministrica hoda visoko uzdignutog nosa i u javnosti, iz nje zrači stav da je ona gigant među liliputancima.

Oholost se vidi u u svim njenim muljažama koje je izrekla pred novinarima otkako je u dvorištu njene kuće otkriven luksuzni Mercedes. Žalac pokazuje da javnost i građane smatra idiotima koji ne zaslužuju čak ni uvjerljive i koherentne laži, ako već ne postoje uvjerljiva i koherentna istinita objašnjenja te cijele priče. Toliko je ovih dana bježala od istine da je na društvenim mrežama sada zovu Gabrijela Lažac.

Pohlepna za luksuzom, škrta prema drugima

Mora se priznati da je ministrica prema sebi široke ruke: Louis Vuitton torbica od 12 tisuća kuna, šalovi od 3 i pol tisuća kuna po komadu, skupi nakit kojim se kiti. Pohlepna za sebe, ali nimalo velikodušna prema drugima. Djevojčici koju je udarila autom poklonila je tek krunicu, nije čak iskeširala ni za, primjerice, nekakav iPad ili tablet da se dijete može zabavljati dok mora ležati da bi se oporavilo od udara Peugeota za čijim je volanom bila Žalac.

Na prvi pogled se može činiti da ministrica Žalac nikome ne zavidi, nego da bi se zapravo moglo zavidjeti njoj. Dijete iz obitelji HDZ-ove slavonske elite, imala je sve što je poželjela, čak se poslužila i stečajem Županjske banke - koji je rekordno dugo vodila njena majka Vinka Ivanković - da bi diplomirala. Neki se muče koju temu odabrati za diplomski,  Žalac je imala svoju serviranu praktično na obiteljskom stolu. Kao onda i radno mjesto kao savjetnica u kabinetu vukovarsko-srijemskog župana, pa šefica lokalne agencije za štoveć, odakle ju je Plenković ubrao za svoju vladu. Dok u Hrvatskoj i doktori znanosti koji nisu članovi HDZ-a ne mogu naći posao, Žalac su svugdje dočekivala otvorena vrata. Nije čak morala reći ni “Otvori se, Sezame”, dovoljno je što se znalo da je HDZ-ovka da bi joj blago bilo nadohvat ruke.

Sindrom pokondirene tikve

No baš to neukusno kićenje skupim markama po principu opapučenja opanka i opsesija luksuznim autima otkriva da Žalac kao dijete provincije - kao i stranačka joj kolegica Josipa Rimac - jest zavidna zagrebačkoj eliti, koje istovremeno želi biti dio, pa misli da se zato treba raskošno opremiti Vuittonom kako bi pokazala da tu pripada. Sindrom pokondirene tikve u svojoj srži uvijek ima zavist. Pritom je najzabavnije u svemu tome što samo iz perspektive jednih HDZ-ovom vladavinom civilizacijski razorenih Vinkovaca zagrebačka krema može izgledati kao nešto što izaziva zavist. Tko ih poznaje, ne bi ih ni pola kune platio, no Žalac kao da je vidjela styling Marije Reiner, vitezove supruge, i zaključila da joj ona treba biti modna vodilja. 

Smrtni grijeh je i neumjerenost u jelu i piću, a koliko je milijuna Zdravomarija i Očenaša ministrica Žalac zbog toga izmolila, možemo samo nagađati.

Vriska na novinare

Srditost joj također nije strana, što je pokazala kada je neki dan pred Banskim dvorima povišenim tonom optužila medije da protiv nje vode kampanju. U redu, nije otišla toliko daleko kao bivša časna sestra i HDZ-ova ministrica u prethodnoj vladi Bernardica Juretić, koja je svojim kritičarima sažeto poručila “nek crknu”, ali srdžba joj je bila ahilejskih proporcija. Pogledom je ubijala.

Što se tiče lijenosti, dovoljno je postaviti sljedeće pitanje: misli li itko da je ministrica Žalac do svoje aktualne pozicije došla radom? Tko vjeruje da se Žalac u svojem dosadašnjem životu jako naradila, doista je pravi katolik, baš u skladu s poznatom rečenicom iz Biblije “blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko”.

Nafljaskana domoljubljem kao Chanelom No. 5

Zbog svega toga, a nikako unatoč tome, ministrica Žalac je paradigmatski primjer Hrvatice katolkinje. Uvijek u prvom redu za lizanje oltara, opsjednuta izvanjskim manifestacijama i formalnim ritualima religije, nakinđurena HDZ-om, nacijom i Crkvom jednako kao Vuittonom, nafljaskana domoljubljem kao Chanelom No. 5. Izvana brendirani gladac, iznutra duhovni i moralni jadac.

Da je doista zanima kraljevstvo nebesko, sigurno bi se ponašala drugačije. Ali zašto bi je zanimalo kad ona već ima svoje kraljevstvo - Republiku Hrvatsku.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara