Šef australske oporbe traži ostavku premijera: "On je David Cameron južne hemisfere"

Šef australske oporbe traži ostavku premijera: "On je David Cameron južne hemisfere"

Foto: Hina

ŠEF australske laburističke oporbe Bill Shorten zatražio je od premijera Malcolma Turnbulla da podnese ostavku nazvavši ga "Davidom Cameronom južne hemisfere" jer nije uspio postići izravan uspjeh na parlamentarnim izborima.

Dosadašnji konzervativni premijer, koji je želio ojačati svoj položaj spram laburističke oporbe sazivajući prijevremene izbore, nije uspio u svojoj nakani. Njegova koalicija nije zasad osvojila apsolutnu većinu glasova u donjem domu parlamenta koja bi mu omogućila sastavljanje vlade.

Laburistički čelnik Bill Shorten, čija je stranka napredovala u donjem domu iako za sada ne osvaja apsolutnu većinu, ocijenio je da bivši bankar multimilijuner mora otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je farsa. Turnbull očito ne zna što radi. Da budem iskren, mislim da mora podnijeti ostavku", rekao je on novinarima.

"Doveo je ovu zemlju na izbore pozivajući se na stabilnost, a izazvao je nestabilnost", kazao je čelnik australskih laburista. "On je poput Davida Camerona južne hemisfere. Vodi podijeljenu stranku, organizirao je izbore i postiže lošiji rezultat i nestabilnost", dodao je.

Još uvijek nisu poznati konačni rezultati australskih prijevremenih parlamentarnih izbora, a po dosadašnjim privremenim rezultatima konzervativna desna koalicija dobiva 68 zastupničkih mjesta, a laburistička oporba 67, dok je za većinu potrebno 76 zastupničkih mjesta. Za sada jedno mjesto u parlamentu osvajaju Zeleni, a četiri mjesta neovisni zastupnici. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara