Šef CIA-e: Napad u Istanbulu nosi obilježja nemoralne Islamske države

Šef CIA-e: Napad u Istanbulu nosi obilježja nemoralne Islamske države

Foto: Hina

NAPAD u Istanbulu u kojem su 42 osobe ubijene nosi "obilježja" skupine Islamska država, ocijenio je u Washingtonu direktor Središnje američke obavještajne agencije (CIA) i upozorio da Sjedinjene Države nisu zaštićene od napada džihadista.

"Sramotan napad u međunarodnoj zračnoj luci u Istanbulu koji je ubio desetke osoba i ranio mnoge bez svake sumnje nosi obilježja nemoralnog IS-a", izjavio je John Brennan na konferenciji u Washingtonu.

Američki predsjednik Barack Obama već je dao naslutiti u srijedu da je napad u Istanbulu možda djelo džihadističke organizacije, a takvu je ocjenu iznio i turski premijer Binali Yildirim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U većini slučajeva, ako ne u svima, IS nikada ne preuzima odgovornost za napade koje je izveo u Turskoj", istaknuo je Brennan.

Četrdeset i dvije osobe ubijene su, a 239 je ranjeno u tri samoubilačka bombaška napada na glavnu istanbulsku međunarodnu zračnu luku Mustafe Kemala Ataturka i to su najsmrtonosniji napadi u Istanbulu koji je već triput ove godine bio meta džihadista ili Kurda.

Brennan je upozorio da IS sigurno priprema napade i na američke interese.

"Upozoravam sve" one koji misle da je američki teritorij zaštićen da IS i ondje pokušava napasti", rekao je direktor CIA-e.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara