Šef Europske pučke stranke poručio Plenkoviću: Vi imate odgovornost za regiju

Šef Europske pučke stranke poručio Plenkoviću: Vi imate odgovornost za regiju

Foto: Pixsell/Tomislav Miletić

 
PREDSJEDNIK Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul rekao je u Zagrebu da je Hrvatska iznimno važna Europskoj uniji jer predstavlja ulaz u Balkan koji joj je važan u sigurnosnom smislu, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je će Hrvatska i HDZ biti domaćini kongresa EPP-a 2019.
 
"Hrvatska je iznimno važna Europskoj uniji zato što ona za nas predstavlja ulaz u Balkan. Mi jako puno računamo na vas", rekao je Daul novinarima nakon sastanka HDZ-ova Središnjeg odbora u hotelu Esplanade.
 
Potrebne generacije da bi nestao gnjev od rata
 
Dodao je i da je na sastanku Središnjeg odbora govorio o svom životu u francuskoj pokrajini Alsace i svojoj obitelji kojoj je trebalo skoro dvije generacije da prevlada gnjev nakon Drugoga svjetskog rata. "Trebalo je proći dva naraštaja da se situacija smiri", dodao je.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nama je Balkan jako važan. On je dio Europe jer je unutar njezinih granica", naglasio je Daul. Istaknuo je i da je Balkan jako važan za Europu kako bi se osigurala sigurnost u pogledu onoga, kako je kazao, što će se događati s druge strane Mediterana.
 
Primili političke stranke iz Maroka i Libanona
 
Navodeći kako stoga s druge strane Sredozemlja traže partnere, Daul je rekao i da su u svoju političku obitelj primili dvije političke stranke iz Maroka i dvije iz Libanona, a trenutačno traže i partnere u Alžiru i Tunisu. 
 
Daul je stoga istaknuo važnost održavanja kulturalnog i interkulturalnog te međureligijskog dijaloga, a što je kako je rekao, još prije dvadeset godina vidio i njegov prethodnik, bivši predsjednik EPP-a i dugogodišnji belgijski premijer Wilfried Martens.
 
Inače, Daul je danas u Zagrebu govorio na otvaranju dvodnevne konferencije Europske pučke stranke (EPP) na temu "Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija" te upozorio da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga. Poručio je premijeru Plenkoviću da ima "odgovornost za tu regiju".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara