Šef Europskog parlamenta: "Mussolini je radio pozitivne stvari"

Šef Europskog parlamenta: "Mussolini je radio pozitivne stvari"
Foto: EPA

ŠEF Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je nedavno Istru i Dalmaciju nazvao talijanskom, izazvao je novu buru kritika nakon što je navodno izjavio da je fašistički diktator Benito Mussolini "radio pozitivne stvari za Italiju", javlja Politico.eu.

Šef EU parlamenta koji je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskom: "Mussolini je radio pozitivne stvari"

Talijanski mediji izvijestili su da je Tajani u intervjuu za popularnu radijsku emisiju La Zanzara rekao: Mussolini? Dok nije objavio rat cijelom svijetu sljedeći Hitlera, dok nije donio rasni zakone i izuzmemo li dramatični događaj vezan uz Matteottija (Mussolinijev suparnik kojeg je ubio režim op.a.) radio je pozitivne stvari da bi se izgradila infrastruktura u našoj zemlji". 

Tajani se tu nije zaustavio. 

"Treba biti objektivan"

"Treba biti objektivan", dodao je. "Nisam fašist, nikad nisam bio fašist i ne dijelim njegovu političku misao, ali moramo biti iskreni, gradio je ceste, mostove, zgrade... Pobošljao je mnoge dijelove naše Italije", branio je šef EU parlamenta Tajanija. 

"Krive stvari su vrlo ozbiljne: Matteoti, rasni zakoni, rat. To su sve neprihvatljive stvari", također je rekao. 

Pokušao se opravdati na Twitteru

Tajani je na kritike reagirao na Twitteru. 

"Sram one koji manipuliraju što sam navodno rekao o fašizmu. Uvijek sam bio uvjereni antifašist, nikome neću dozvoliti da kaže suprotno. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje je to izazvalo su najcrnja stranica u talijanskoj i europskoj povijesti", napisao je Tajani.

No to nije spriječilo nove žestoke kritike Tajanija unutar Europske unije. 

Europarlamentarka: Ozbiljno, ovo je šef EU parlamenta

Lider socijalista u EU parlamentu Udo Bullman tako je zatražio hitno razjašnjenje izjava, a Lynn Boylan, članica Europskog parlamenta iz redova Irskog Sinn Féin-a je žestoko kritizirala Tajanija. 

"Mussolini je možda odgovoran za 430,000+ ubojstava, ali pogledajte njegove ceste i mostove! Ozbiljno, ovo je predsjednik EU parlamenta", napisala je na Twitteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara