Šef Europskog vijeća neće se kandidirati za predsjednika Poljske

Šef Europskog vijeća neće se kandidirati za predsjednika Poljske
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog vijeća na odlasku i bivši premijer Poljske Donald Tusk odlučio je da se neće kandidirati na poljskim predsjedničkim izborima sljedeće godine.

To je otkrio poljskim novinarima u Bruxellesu.

Odluku je objavio ranije od planiranog

"Nakon dubokog razmišljanja odlučio sam da neću biti kandidat", rekao je Tusk novinarima televizija TVN24 i Polsat u Bruxellesu.

"Opozicija će možda pobijediti na tim izborima, ali kako bi u tome uspjela, potrebna je kandidatura koja nije opterećena prtljagom teških i nepopularnih odluka", rekao je bivši poljski premijer.

Tusk je objavio svoju odluku ranije nego što je planirao kako "ne bi učinio proces odabira kandidata težim za opoziciju" u Poljskoj.

Glavna opozicijska snaga Građanska koalicija (KO), okupljena oko Tuskove desno-centrističke Građanske platforme (PO) uz druge stranke lijevog centra i centra, treba odlučiti o predsjedničkom kandidatu što prije, rekao je visokopozicionirani član PO-a za Poljsku novinsku agenciju.

Borys Budka, drugi istaknuti član PO-a, kazao je za Poljsku novinsku agenciju da je Malgorzata Kidawa-Bionska, kandidatkinja Građanske koalicije za premijera na nedavnim parlamentarnim izborima, prirodni izbor.

Na parlamentarnim izborima 13. listopada je Kidawa-Blonska osvojila najviše glasova od svih kandidata u izbornim jedinicama te je s lakoćom pobijedila šefa vladajuće desne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog u varšavskoj izbornoj jedinici.

Za aktualnog predsjednika glasalo bi 44 posto birača

Tusk je bio poljski premijer od 2007. do 2014. te je bio prvi političar od 1989. koji je osvojio uzastopni mandat.

Kasnije je popularnost njegove stranke pala zbog povećanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 i političkih skandala.

PiS je na izborima u listopadu osvojio 44 posto glasova, što je najveći postotak koji je neka stranka osvojila u Poljskoj nakon 1989.

Prema listopadskoj anketi Ipsosa, za Andrzeja Dudu, trenutnog poljskog predsjednika i PiS-ovog kandidata, bi glasalo 44 posto poljskih birača, a za Margorzatu Kidawu-Blonsku 25 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara