Šef HRT-a poslao je otvoreno pismo javnosti. Pročitajte što je sve krivo u njemu

Šef HRT-a poslao je otvoreno pismo javnosti. Pročitajte što je sve krivo u njemu
Foto: FaH/HRT

GLAVNI ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uputio je danas otvoreno pismo hrvatskoj javnosti, saboru i Vladi RH, te svim hrvatskim medijima.

Objavljujemo pismo, no i objašnjavamo na što je sve ravnatelj HRT-a zažmirio i začepio svoj nos kako bi napisao ovo pismo.

Prva Bačićeva tvrdnja: "Hrvatska radiotelevizija kao javni medijski servis trenutno je, zbog tužbi koje su podignute u svrhu zaštite i časti i ugleda HRT-a, izložena političkom pritisku i orkestriranim napadima."

Hrvatska radiotelevizija već godinama se ne ponaša kao javni medijski servis. Ako ne vjerujete vlastitim očima i ušima, pročitajte što je o HRT-u rekao Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ).

"Nedavni izvještaj Europske unije o medijskom pluralizmu je ukazao na isto ono za što je HND prozivao HRT – manjak nezavisnosti i snažan utjecaj politike. Ako usporedite stanje u svim zemljama iz tog izvještaja, nezavisnost upravljanja javnim medijskim servisom je ocijenjena najlošijom u Hrvatskoj. Bolja je situacija čak i u Srbiji i Turskoj, što je nevjerojatno i sramotno za Hrvatsku. Jedan od kriterija ocjenjivanja je bila urednička autonomija, i po tome je Hrvatska najlošija od svih 47 zemalja. To nisu procijenili predstavnici sindikata, već se radi o znanstvenoj studiji", rekao je Gutiérrez.

Tužbe su "podignute u svrhu zaštite i časti i ugleda HRT-a", kaže ravnatelj Bačić. No HRT je tužio HND i svoje bivše zbog kritike aktualnog vodstva.
 
Druga Bačićeva tvrdnja: "HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije."

Prije četiri godine, odnosno 2015. godine SDP je smijenio članove Nadzornog odbora HRT-a nakon što su oni prozvali Radmana za štetu od 1,1 milijardu kuna zbog štetnog ugovora u koji je uključen i ZAMP, a ukazali su i na niz drugih nepravilnosti u radu HRT-a.

To isto napravio je HDZ dvije godine kasnije. Svega 10 dana nakon što je Nadzorni odbor HRT-a obavijestio zastupnike o rezultatima nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016. godinu pokrenuto je pitanje smjene tog Nadzornog odbora. HDZ se tada pozvao na praksu SDP-a iz 2015. godine.

Pozivanje HDZ-a na lošu političku praksu Kukuriku koalicije kako bi se opravdao njihov potez bilo je izuzetno loše, kako za slobodu medija tako i za demokraciju te za transparentnost u poslovanju te dokazuje kako je upravo HRT sredstvo političkih razmirica.  

Treća Bačićeva tvrdnja: "Ovom prigodom želimo izvijestiti javnost da je HRT pokrenuo postupke mirenja s tuženim nakladnicima. Podsjećamo da je to u skladu sa zaključcima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije."

HRT je pokrenuo mirenje, no mirenje bi značilo povlačenje tužbi, a to HRT ne radi.

Štoviše, da je HRT-u zaista na umu mirenje, bili bi nazočni u Novinarskom domu u Zagrebu, kada se nedavno održao okrugli stol "Novinarstvo pred sudom", a govorilo se o tužbama protiv novinara, a spomenule su se tužbe HRT-a. Bili su nazočni: Robert Mihaljević, glavni urednik Podravskog lista, Davorka Blažević, glavna urednica Trisa, Suzana Bandić, novinarka Zadarskog lista, Domagoj Zovak, urednik News Bara i Vladimir Matijanić, novinar Slobodne Dalmacije, Nives Zvonarić, načelnica Samostalnog sektora za medije Ministarstva kulture, predstavnici ministarstva pravosuđa, Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ), Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, Vesna Alaburić, odvjetnica, Vanja Jurić, odvjetnica, Višnja Drenški Lasan, odvjetnica, Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, Nikola Bajto, glavni urednik Novosti, Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, novinar Telegrama Drago Hedl, novinar Index.hr-a Ilko Ćimić i izv. prof. dr. sc. Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Stolica s predstavnicima HRT-a ostala je prazna.

Četvrta Bačićeva tvrdnja: "Naglašavamo da Hrvatska radiotelevizija poslove obavlja profesionalno i transparentno, u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovoru s Vladom RH, te profesionalnim smjernicama EBU-a, čija je članica."

HRT ne obavlja svoje poslove profesionalno, a primjera je niz. No, spomenimo tek posljednji. U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" jedna od tema bio je vjeronauk u školama. Za raspravu o tome je li vjeronauk u školama potreban, pozvali su troje gostiju. Sve troje žestokih zagovaratelja vjeronauka.

HRT ne obavlja svoje poslove transparentno. Dokaz tome je da USKOK i dalje provodi izvide temeljem izvješća Nadzornog odbora koji je utvrdio kako se nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. godine odvijala netransparentno. Ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv. Nadzorni odbor zatražio je hitnu reakciju Ministarstva kulture i provođenje upravnog nadzora. Umjesto istrage, Nadzorni odbor je smijenjen.

Peta Bačićeva tvrdnja: "HRT je šokiran optužbama za cenzuru jer u svim segmentima svoga rada poštuje pravila struke, objektivno i uravnoteženo izvještava o događajima te je otvoren za sve društvene skupine, udruge i političke opcije koje djeluju na političkoj sceni u Republici Hrvatskoj."

"Radi se o iskazima kolegica i kolega koji su radili i rade na HRT-u i spremni su o tome svjedočiti na sudu”, rekao je šef HND-a i bivši djelatnik Prisavlja, Hrvoje Zovko, govoreći o cenzuri na HRT-u. Bivši novinar HRT-a Zoran Pehar objašnjavao je kako ga je nakon jedne emisije pozvala urednica Informativno medijskog servisa te je rekla da su zvali iz Ministarstva kao i da se žale na njegovo ponašanje. Pitala ga je je li mu stalo do njegovog posla.

"Politiku Kolinde Grabar-Kitarović, ovako suverenistički postavljenu, branio sam od prvog dana jer mislim da je srednja Europa naše idealno okružje. Kada se je bojala da će joj HTV podmetnuti nekog Plenkovićevog novinara koji će se na njoj iživljavati, zamolila me da nakon suspektnog puta u Ameriku baš ja napravim s njom intervju. Dakako, pristao sam, štoviše, bila mi je čast!" napisao je nedavno na svom Facebook statusu Tihomir Dujmović koji se proslavio svojim intervjuom s predsjednicom u svojoj ekstremističkoj trash emisiji pod nazivom "Iza zavjese". Dujmović je tako razotkrio i kako HRT dogovara intervjue s državnim vrhom, odnosno premijerom i predsjednicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara