Šef Liječničke komore: Začuđeni smo, zaprepašteni i zgroženi zbog objave nadzora

Šef Liječničke komore: Začuđeni smo, zaprepašteni i zgroženi zbog objave nadzora
Screenshot: HRT

TEMA sinoćnjeg Otvorenog bila je smrt dječaka iz Metkovića.

Gosti su bili Krešimir Luetić, šef Hrvatske liječničke komore, Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Antonio Volarević, odvjetnik doktorice Ksenije Kaleb, Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata te Ines Balint iz Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM). Na početku je prikazan i prilog s izjavom tate malog Gabrijela.

Prvo pitanje u emisiji koja se bavila smrću dječaka u Metkoviću i svega što se događa oko toga bilo je oko ljutnje šefa Hrvatske liječnike komore zbog objave nalaza nadzora koji je provela njihova komisija. 15-ak minuta je potrošeno na mišljenje gostiju o tome je li stručni nalaz trebao biti objavljen.

"Ljuti ste zato što je stručni nalaz izašao u javnost. Zašto?" pitao ga je voditelj.

"Dozvolite da nakon ovog potresnog priloga izrazim najdublju sućut obitelji.

Zaprepašteni smo što je nalaz stručne komisije izašao u javnost. On sadrži ne samo iskaze liječnika nego i kompletnu medicinsku dokumentaciju. Dakle, medicinska dokumentacija pokojnog Gabrijela je došla u javnost. To sigurno nije došlo od Komore. Mi smo doista začuđeni, zaprepašteni i zgroženi što je to pušteno u javnost", rekao je Luetić.

Drugi gosti također su kazali kako smatraju da taj nalaz nije smio izaći u javnost.

"Nalaz ne može biti tajan"

No postavlja se pitanje zašto bi taj nalaz bio tajan.

Odvjetnik Ksenije Kaleb kazao je da smatra da taj nalaz ne može biti tajan, a i ustvrdio je kako je HLK vjerojatno sama izvor jednim dnevnim novinama koje su objavile kako je Nadzor HLK-a ustvrdio da su tri liječnice pogriješile. "Ako je nalaz tajan, onda su tajni i rezultati", rekao je odvjetnik.

Podsjetimo, Index je objavio ovaj tajni nalazi u u kojemu stoji kako oni najviše zamjeraju doktorici Kaleb koja je jedina pomogla dječaku. Istovremeno Komora ne tereti drugog pedijatra koji nije primio dječaka ni njegovu medicinsku sestru koja je ocu poručila da imaju gužvu i da ode na Hitnu (iako su ga s Hitne to isto jutro poslali pedijatru). Nadalje, Komora propust ne vidi u stalnom vraćanju dječaka s Hitne. Također ne vide ništa sporno u tome što je dijete odvezeno helikopterom na koji se čekalo sat i 20 minuta, a brže bi stigao kolima hitne pomoći.

"Nedostaje 25 minuta gdje je Gabrijel bio dok je došao kod Ksenije Kaleb. Njemu odgovara da sljedećih 25 minuta pričamo o tome kako je nalaz procurio. Gdje je to dijete bilo prije nego je došlo kod liječnice Kaleb? Oni to nisu ispitivali. Nema 25 minuta", dodao je Volarević.

Luetić je ustvrdio kako je Komora formirala stručno mišljenje na temelju ovlasti koje imaju.

"Vi niste ispitali sve liječnike. Izostavili ste 25 ključnih minuta. Meni je ministarstvo poslaolo sve. Oni su ispitali i neke koje vi niste. Mene nećete ušutkati", dodao je Volarević.

"Mi samo svjedočimo da se sustav urušava. Dolazi do kadrovske devastacije, što uvelike povećava preopterećenost u svakodnevnom radu svih djelatnika, liječnika i medicinskih sestara. Zbog toga se povećava rizik za ovakvu stručnu grešku, što kobno završava", kazala je u Otvorenom Ines Balint, Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara