Šef NATO-a kritizirao ideju o osnivanju zajedničke europske vojske

Šef NATO-a kritizirao ideju o osnivanju zajedničke europske vojske
Foto: EPA

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg upozorio je, u jeku rasprave o formiranju "europske vojske", da se europska obrana ne smije jačati na štetu Sjevernoatlantskog saveza.

 

"Zadovoljni smo zbog pojačanih napora Europske unije na polju obrane (...), dobra je stvar ako europski saveznici imaju veće kapacitete, ako bolje surađuju", rekao je Norvežanin na forumu NATO - Industrija u Berlinu.

"Ono čime nismo zadovoljni jest da EU počinje uspostavljati dvojne strukture", upozorio je NATO-ov čelnik.

Emmanuel Macron je 6. studenog potaknuo tu raspravu predloživši da Europa "izgradi svoju vojsku". To je razljutilo Donalda Trumpa koji je Macronov prijedlog ocijenio "uvredljivim", uoči svog dolaska u Francusku na komemoraciju obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Francuski predsjednik je poslije htio umiriti Donalda Trumpa ustvrdivši da prijedlog nije bio uperen protiv Sjedinjenih Država.

"Potpuno je besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici"

"Zapravo nam treba jedan, snažan i stručan zapovjedni sustav, ne možemo resurse dijeliti popola", istaknuo je Stoltenberg.

Po njegovim riječima, "za zemlju kao što je Njemačka bilo bi potpuno besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici jer je Njemačka, kao i većina drugih članica NATO-a, ujedno i članica EU-a''.

"Ne bi bilo pametno da zemlje članice dviju organizacija odluče imati dva zapovjedna sustava i preklapaju se s NATO-ovim zadaćama", opetovao je Stoltenberg.

"Veći europski napori na polju obrane su u redu, ali to ne smije umanjiti snagu prekoatlantske veze", zaključio je.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara