Šef policije čiji je sin pijan razbio policijski auto već je kažnjavan zbog auta

Šef policije čiji je sin pijan razbio policijski auto već je kažnjavan zbog auta
Foto: Hina

PIJANI sin načelnika splitske policije Slobodana Marendića sinoć se očevim službenim autom zabio u ogradu mosta na Bačvicama u Splitu. Imao je 1.70 promila alkohola u krvi. 

>> Pročitajte objašnjenje načelnika policije čiji je sin pijan slupao MUP-ov auto

Ovo nije prvi put da se načelnikov službeni automobil koristi u privatne svrhe. Naime, zbog toga se protiv Slobodana Marendića već se vodio disciplinski postupak.

Teža povreda radne discipline

Načelnik splitske policije kažnjen je 2014. zbog teže povrede radne discipline jer su ga kolege policijskim autom odvozili i dovozili iz Splita u Solin, gdje Marendić živi.

Postupak je pokrenut 2013. godine. U vrijeme jednog od natječaja za načelnika PU splitske, stigla je anonimna prijava protiv Marendića, koji je u to doba bio šef Sektora policije. U njoj je prijavljeno da se Marendića u razdoblju od studenog 2013. do ožujka 2014., po završetku radnog vremena službenim autom vozilo iz Splita u Solin. To su radili policijski službenici kojima je Marendić bio nadređen. 

Marendić je kažnjen s 10 posto umanjenja plaće za jedan mjesec. Stvar je okončana 2014. godina i Marendić, a i njegovi pretpostavljeni, nisu vidjeli nikakvu smetnju da se javi na natječaj za šefa policije te u konačnici, u veljači prošle godine bude izabran.

"Sposoban i hrabar"

Podsjetimo, nakon što se Marendićev sin pijan službenim autom zabio u most, njegov otac je potvrdio kako mu je sin uzeo auto.

Po riječima načelnika policije, privatni mu automobil sinoć nije bio parkiran ispred kuće, nego službeni Ford Focus. Sin mu je radio do jedan sat poslije ponoći, kući je došao u dva sata, javio se ocu, no nakon toga ga je nazvala djevojka i zamolila ga da je prebaci kući

"Sin mi se osjetio sposoban i hrabar, umjesto da je otišao leći kao što sam mislio, uzeo je ključ, otišao po djevojku i to se dogodilo. Udario je u most na Bačvicama. Srećom nikoga nije udario niti ozlijedio, a i sam je prošao bez ozljeda. On me nazvao odmah nakon nesreće i rekao mi što se dogodilo. Na vozilu su razbijena desna suvozačeva vrata i kotač je okrenut. Ima štete, ali ne znamo još kolika je", izjavio je Hini načelnik Marendić.

"Popio je dvije čaše pića"

Priznaje kako mu je sin zaista krivo procijenio jer je mlad i neiskusni vozač i dodaje da je tu večer popio dvije čaše pića. Razmišljao je, kaže Marendić, na način da već kada ispred kuće nije bio parkiran očev automobil, uzme Ford Focus jer bila je noć i vrijeme kada na cesti nema puno vozila.

Marenić je u podne ispred Policijske uprave splitsko-dalmatinske organizirao i konferenciju za medije. 

"Jedan nepromišljen potez mog sina doveo nas je u situaciju da pričamo o noćašnjem događaju. Želim kazati da sam u momentu saznanja o prometnoj nesreći sam izvijestio dežurstvo policije splitsko-dalmatinske i zatražio od kolega da provedu proceduru kakva se i inače radi", rekao je načelnik policije kao da postoji mogućnost da se u slučaju njegovog sina ne provede procedura "kakva se inače radi". 

No tu nije kraj nevjerojatnom opravdavanju policijskog načelnika. 

Policija kao taxi služba za načelnika

"Kao otac sam potom nazvao kolege da me odvezu do mjesta gdje se prometna nesreća dogodila. Tamo sam stupio u kontakt sa svojim sinom i nakon što je završilo istraživanje na mjestu događaja, uzeo ga kući", rekao je načelnik i tako otkrio da mu policija služi kao taxi služba. 

Marendić je još jednom ponovio kako se radi "o nepromišljenom potezu sina koji je uzeo službeno vozilo iako mu on to nije dozvolio". Dodao je i da automobil ima na raspolaganju 24 sata na dan. 

Marendić je rođen u Sinju 1970. godine. U policiji je od 1991. godine. Prošao je sve pozicije, od pozornika, preko vođe sektora, službenika za osiguranje javnog reda u PU do zapovjednika Prve policijske postaje. Bio je zapovjednik Interventne jedinice i načelnik Odjela za javni red, a od 2011. godine nalazi se na dužnosti načelnika Sektora policije. Diplomirani je kriminalist i objavljuje stručne i znanstvene radove u domaćim i stranim publikacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara