Šef Sberbanka otkrio dosad nepoznate detalje razgovora s Kolindom

Šef Sberbanka otkrio dosad nepoznate detalje razgovora s Kolindom

Foto: FaH/Vestifinance.ru

HERMAN GREF, predsjednik Uprave ruskog Sberbanka, kojoj Agrokor duguje više od milijardu eura, otkrio je detalje razgovora s Kolindom Grabar-Kitarović.

>> Zašto je Putin na ručak s Kolindom iznenada doveo šefa ruske Sberbanke?

>>Kolinda o Agrokoru i Sberbanku: "Nisam ni ovlaštena ni kompetentna"

Podsjetimo, do neočekivanog susreta Kolinde Grabar-Kitarović i prvog čovjeka Sberbanka došlo je u Sočiju prilikom posjeta hrvatske predsjednice Rusiji, koji završava danas. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se Gref pojavio na radnom ručku Vladimira Putina i Kolinde Grabar-Kitarović iako nije bio najavljen, što je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, protumačio kao jasnu poruku službene Moskve koja glasi: "Rusi neće odustati od naplate svojih potraživanja".

Nakon radnog ručka s hrvatskom predsjednicom, šef Sberbanke dao je intervju za Vestifinance.ru te otkrio detalje razgovora koji se, očekivano, vrtio oko Agrokorova duga toj banci i Lex Agrokora, kojeg Rusi smatraju itekako spornim.

Razgovor se vodio na ruskom jeziku, a prijevod Grefovih izjava je na svom Twitter profilu objavio Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa.

"Mi ćemo bez sumnje vratiti određni dio sredstava našeg kredita neovisno o tome kako će se razvijati situacija. No naravno, mi bismo željeli vratiti maksimalni iznos sredstava i pritom naći puno međusobno razumijevanje s hrvatskom vladom u prvom redu jer nam se ciljevi podudaraju", rekao je Gref.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sedam godina lažirali su financijske izvještaje"


"Dobro razumijemo problem. Agrokor je 18 posto BDP-a države. Za ruski auditorij, to je više nego Gazprom, Rosneft i Sberbank zajedno (nerazumljivo, ali valjda želi reći kad bi se uspoređivalo u hrvatskim i ruskim okvirima, op.p). Jedna hrvatska kompanija zauzima takvo mjesto u gospodarstvu", rekao je Gref.

"Nažalost, svi smo se sudarili s problemom da je posljednjih sedam godina kompanija falsificirala svoje financijske izvještaje, dovodeći u zabludu i svoje kreditore i vladu. Svi smo se pojavili pred činjenicom da kompanija nije platežno sposobna", izjavio je Gref, pa pojasnio što zamjera hrvatskoj vladi.

Razgovarao s Kolindom o "izmjeni postojeće situacije", napao vladu zbog Lex Agrokora

 
"No mjere koje je usvojila hrvatska vlada vrlo ozbiljno ograničavaju prava kreditora - i nas i svih drugih kreditora. I sad se vode konzultacije, u ovom slučaju s predsjednicom Hrvatske, o tome kako možemo izmijeniti postojeću situaciju da bi se pronašao prihvatljiviji oblik naših odnosa, koji bi možda još učinkovitije dosegao cilj koji i hrvatska vlada i kreditori imaju pred sobom, a to je produljenje rada kompanije, uspostavljanje njezine platežne sposobnosti i postupni povrat dugova", rekao je Gref.

"Jučer smo imali vrlo konstruktivni dijalog. Predsjednica Hrvatske je maksimalno zainteresirana za očuvanje i razvoj investicijske klime u Hrvatskoj. Na toj bazi dogovorili smo da ćemo produžiti konzultacije kako bismo pronašli prihvatljivije rješenje", zaključio je šef Uprave Sberbanka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara